RSS

Duurzaam eten

do, feb 23, 2012

Gezondheid en Voeding

Eénderde van de milieubelasting die iedere mens veroorzaakt, heeft te maken met eten en drinken. Je kunt deze milieubelasting sterk verminderen door bewust met voedsel om te gaan. Je kunt flink wat energie besparen door matig te zijn met dierlijke eiwitten, door groente en fruit van het seizoen en uit de regio te nemen en door alleen te kopen wat je nodig hebt. Een korte uitleg:

Dierlijke of plantaardige eiwitten?
Iedereen heeft eiwitten nodig. Eiwitten zijn dierlijk of plantaardig en het maakt het lichaam niet uit welke het binnenkrijgt, áls het ze maar binnenkrijgt. Bij dierlijke eiwitten moet je denken aan zuivel, vlees en vis. Bij plantaardige eiwitten aan bijvoorbeeld peulvruchten, graan en noten.

Voor het lichaam maakt het dus niet uit, maar voor het klimaat wél. Het maken van dierlijke producten kost namelijk veel meer energie dan het maken van plantaardige. Voor één kilo vlees is twee tot vijf kilo plantaardig veevoer nodig. En de productie van veevoer kost veel energie, water, land en grondstoffen. Daarom is het goed zo nu en dan een vleesmaaltijd over te slaan en een lekkere vegetarische maaltijd te bereiden.

Groente en fruit van het seizoen en uit de regio
Je kunt het uniek noemen dat we in Nederland het hele jaar door alle soorten groenten en fruit kunnen eten. Maar we realiseren ons niet altijd dat veel groente en fruit die van origine niet uit Nederland komen vanuit het buitenland worden ingevlogen of tot stand komen in verwarmde kassen in het westland. En dat kost allebei heel veel energie!

Probeer daarom onnodig energiegebruik tegen te gaan door zo veel mogelijk groente en fruit van het seizoen te kopen die bovendien afkomstig zijn van de Hollandse volle grond. Op de website van Milieu Centraal staat een groente- en fruitkalender die je daarbij kan helpen.

Koop en kook alleen wat je nodig hebt
Elk jaar gooien we gemiddeld vijftig kilo voedsel per persoon weg. Dat is zo’n honderddertig euro per persoon per jaar dat we zomaar in de prullenbak schuiven! Dat is zonde voor onze portemonnee. En erger eigenlijk: zonde voor het klimaat. Want om voedsel te maken is heel veel energie nodig.

Koop en kook daarom op maat, zodat je onnodige verspilling tegengaat. En heb je na het eten toch nog wat restjes over, verwerk ze dan de volgende dag in een andere gezonde maaltijd.

Dineren bij kaarslicht
Niets is zo gezellig en romantisch als dineren bij kaarslicht. Heb je dus een heerlijk klimaatneutraal diner bereid? Laat dan je lampen voor één avondje uit en steek een paar kaarsjes aan. Dat is maximaal genieten met een maximale hoeveelheid energie besparen!

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?