RSS

Zin in snoep verklapt wat je lichaam nodig heeft

Als je snakt naar fastfood, dan is dat eigenlijk een signaal van je lichaam dat het een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Daarom hierbij een lijstje van enkele gezonde alternatieven die zin in deze ongezonde voeding verminderen.

Je hebt zin in:
patat, hamburgers en ander fastfood
Je lichaam heeft behoefte aan: zout
Wanneer je lichaam hard werkt door bijvoorbeeld sport, stress of zelfs door de hele dag in airconditioning te zitten, verliest het zout. Fastfood is een snelle manier om dit op te nemen, maar zo krijg je wel meer binnen dan je nodig hebt. Hieroor vernauwen je bloedvaten  en stijgt je bloeddruk en krijg je te veel calorieën binnen.
Alternatief: Sushi is een bron rijk aan natriumrijke producten netzoals zeewier en vis.

Je hebt zin in: chips en brood
Je lichaam heeft behoefte aan: proteïne
Wanneer je een snel metabolisme hebt, verbrandt je lichaam sneller voeding waardoor je meer zin hebt in koolydraten die een vol gevoel geven. Maar nadien ben je snel weer hongerig. Omdat het langer duurt om proteïnes te verteren, geeft deze stof langer een verzadigd gevoel.”
Alternatief: soja, vlees, vis, kip quorn, peulvruchten, seitan, tempeh of eieren. Zorg dat deze ingrediënten aanwezig zijn in elke maaltijd.

Je hebt zin in: chocolade
Je lichaam heeft behoefte aan: magnesium
Magnesium helpt het metabolische systeem van je lichaam je energie te geven. Als je moe bent is het verleidelijk om naar chocolade te grijpen, omdat het magnesium bevat. Maar de suiker maakt je nog meer moe, je vermijdt dit dus beter. Of kies voor minimaal 70% pure chocolade, want dat is dan wel weer gezond.
Alternatief: noten, zaden en volkorenproducten.

Je hebt zin in: cafeïne
Je lichaam heeft behoefte aan: ijzer
Vrouwen verliezen veel ijzer tijdens hun menstruele cyclus. Als je dit niet snel aanvult, zul je je moe voelen omdat deze stof helpt zuurstof te vervoeren in je lichaam. Doordat je moe bent, heb je zin in koffie, maar wanneer de cafeïne is uitgewerkt, zul je je weer moe voelen.
Alternatief: rauwkost als broccoli of gedroogd fruit als abrikozen en vijgen.

Update:
Je hebt zin in: suiker
Je lichaam heeft behoeft aan: glucose
Ons lichaam, en vooral ons brein, heeft enorm veel behoefte aan glucose, want die stof wordt gebruikt als bron van energie. Daarom moet het niveau voortdurend op peil gehouden worden. Het is echter niet handig om daarvoor naar suiker te grijpen, aangezien je hier juist weer moe van wordt. Beter kan je dan voor fruit kiezen, dit is een ideale leverancier van glucose, welke het lichaam ook beter om kan zetten in energie.
Alternatief:
fruit als sinaasappels, bessen, kiwi en aardbeien.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reacties

 1. Marianne:

  En hoe zit het met suiker? Veel mensen hebben behoefte aan suiker, snoep, koekjes. Bijvoorbeeld ’s avonds, als ze moe zijn. Het geeft even een fijn gevoel, smaakt naar meer maar je krijgt er niet echt meer energie van omdat het mineralen afbreekt. Welke tekorten maskeert deze lekkere trek? Hoe ondervangen?

 2. Minneke:

  De suikerbehoefte mis ik ook in dit overzicht. Wellicht komt er nog een aanvulling?

 3. Hadewijch Verhenne:

  Even een heel belangrijke rechtzetting: vlees, vis en eieren zijn echt niet nodig in elke maaltijd!

  In deze zelfde Happy News site wordt gezegd hoe de productie van vlees gigantisch veel energie (en dus CO2) kost, zowel voor de productie als het vervoer, en dan nog gezwegen over het driedubbele aan landoppervlakte (veevoeder en weiden) en water.

  Bovendien wordt daarmee ook de kloof tussen Noord en Zuid vergroot!

  Je kan beter fair zijn met het zuiden en bio-chips eten, zelfs als het uit die landen komt, maar dan fair-trade, dan vlees, of zuivel, of eieren te eten!

  Niets zo goed als het onderhouden van kolonisatie van het zuiden als het eten van vlees, vis, zuivel en eieren!

  Dus neem alsjeblief niet vlees als vervanger van chips!

  Neem dan die soja, maar, of een ander eiwit-leverancier zoals linzen, erwten, bonen, quorn, seitan, tempeh, . . .

  Vegetariërs of semi-vegetariërs kunnen perfect aan overvloed van eiwitten komen, zonder vlees, kip, vis of zuivelproducten (die even schadelijk zijn als vlees.

  Trouwens, vlees, kip of vis eten is vaak ongezonder dan bio-chips . . .

  Door de omega 3-6-9 gekte, wordt iedereen vis-eter, terwijl er in wier evenveel omega 3-6-9 zit, maar wier is niet de oorzaak dat de zee leeggevist wordt, wat nu catastrofale vormen aanneemt, wier kan je gerust eten, is ook stukken minder vervuild en kan ook helemaal proper gekweekt worden, zonde al die dioxines van de zeer ongezonde zeevis!

  dus: als je lichaam behoefte heeft aan eiwit of proteïne, dan is soja, quorn, peulvruchten (erwten, bonen, linzen), seitan, tempeh, de beste alterantieven, en in de tweede plaats komt gezonde bio-chips zonder smaakversterkers en alleszins veel beter voor het milieu dan vlees, zuivel, vis of eieren!

 4. Mark:

  Ook eens gelezen dat bepaalde zucht te maken kan hebben met (sporen)elementen als Zink en Selenium. Heb het artikel niet meer bij de hand (was nog op papier).
  Iemand hiervan op de hoogte?

  Weet nog wel dat zink van nature in de bast van suikerriet zit, en nodig is (verbruikt wordt) bij suiker-vertering. Echter geraffineerde suiker verbruikt zink, maar bevat het niet meer.

  Selenium zou in citrus-schillen zitten. Weet niet meer welke ‘zucht’ daar bij hoorde.

 5. yvonne:

  Zin in chocolade….is toch chroom of niet??

 6. Floor:

  Chocolade maakt dik?
  Chocolade daar raak je aan verslaafd?
  Dit zijn de twee meest wijdverbreide uitspraken over chocolade.
  Natuurlijk kan men de onbeheersbare trek in chocolade als verslavend trek in zoet bestempelen. Maar dit heeft vaak een andere oorzaak dan de chocolade op zich. En natuurlijk als je reep na reep, bonbon na bonbon, eet wordt je er niet lichter van. Maar dat geldt voor alles waar je teveel van eet.
  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter, dat deze twee wijdverbreide uitspaken over chocolade niet houdbaar zijn.
  WANT CHOCOLADE BEVAT GEEN NOEMENSWAARDIGE DIKMAKENDE INGREDIENTEN OF VERSLAVENDE STOFFEN!
  Organic chocolate van Choco-flow bevat een hoog percentage cacao en wordt op ambachtelijke wijze bereid van natuur zuivere grondstoffen. Waarbij alle gezonde stoffen behouden blijven zonder toevoeging van suiker.
  WAARDEVOLLE VOEDINGSSTOFFEN
  In de 19e werd cacao al geprezen door de grote bioloog Alexander von Humboldt (1769-1859).
  ‘Geen twee x heeft de natuur zo veel waardevolle voedingstoffen in zo’n kleine ruimte weten samen te brengen als in een cacaoboon’
  Ook honderden jaren later blijkt dat nog steeds een feit. Uit nauwkeurig onderzoek blijkt dat in cacao vele belangrijke bouwstoffen in een zeer geconcerteerde vorm aanwezig zijn. Deze stoffen zijn waardevol voor onze dagelijkse behoeften aan proteïne, koolhydraten, lecithine, theobromine (geeft een goed gevoel), talrijke vitamine A, B1, B2, C, D en E, mineralen waaronder fosfor, magnesium, calcium en sporenelementen zoals koper en ijzer.
  Dit verklaard ook waarom militairen in hun rugzak chocolade hebben en het een onderdeel is van astronautenvoeding. Het werd in begin 19 eeuw als medicijn verkocht om aan te sterken na ziekte en lichamelijke zwakte.
  Natuurlijk is de hoge voedingswaarden per cacaoboon verschillend, dit hangt af van de kwaliteit en zorg die besteed is aan het product. Waar ook aan de manier van verhitten. Organic chocolate is op een ambachtelijke manier bereid waardoor alle bouwstoffen behouden zijn gebleven.
  Organic chocolate is een pure vorm chocolade, die een laag vet percentage bevat en een hoog percentage cacao. Dus gezonder en lager in calorieën als bijvoorbeeld melk of witte chocolade, ook door het gebruik van zuivere natuurlijke producten.

 7. Mir:

  Super overzicht, ook fijn om de reacties erop te lezen. Hier kun je wat mee!! Want hoe vaak geeft je eigen lichaam niet signalen, waarvan de vertaling niet op een dergelijke manier als hier boven beschreven staat!

 8. Thomas:

  Lijkt mee een stuk beter om langzame koolhydraten te eten in plaats van suiker in de vorm van fruit te nemen.

  Alle koolhydraten worden omgezet in glucose om je lichaam van brandstof te voorzien. Langzame koolhydraten (zoete aardappelen, rijst bv) geven langzaam glucose af aan je lichaam, waardoor je constante energie krijgt (constante suikerspiegel) en je minder ’trek’ hebt in suiker. Snelle koolhydraten (suiker, fruit) zorgen voor een snelle piek in je suikerspiegel die doorslaat in een ‘crash’, waarna het proces weer van voren af aan begint. Fructose (suiker in fruit) wordt nog steeds snel afgegeven aan je lichaam voor een snelle suikerkick.

  Natuurlijk is fruit eten 100x beter dan bewerkte suikers in snoep, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat er veel andere gezonde voedingsstoffen in fruit zitten die je niet vindt in een zak snoep.

  Als je echt af wilt van trek in suiker, eet dan veel proteine, gezonden vetten en complexe koolhydraten

 9. Esther:

  @thomas, nee juist niet omdat je lichaam het op dat moment vraagt. Geef je dan langzame (on geraffineerde) koolhydraten laat je het lichaam nog langer wachten daarop waardoor je toch een dip krijgt. Eet een stukje fruit en om het niet nog een keer te krijgen daarbij iets van koolhydraten.

  Overigens eet ikzelf al jaren lLaag koolhydraten en hoog plantaardige vetten patroon (kethogenic bijna) en heb weinig last tot geen last van deze “schreeuwen” van het lichaam. Misschien moeten we sowieso eens gaan kijken wat we nou precies eten. Vroeger (oertijd) hadden we sowieso weinig koolhydraten om te eten en bestond ons eetpatroon vooral uit groente, bessen en vlees. Koolhydraten waren voor de tijden dat deze niet voor handen waren.

 10. Annet:

  Heel jammer dat juist vlees, kip en vis is doorgestreept in dit artikel terwijl je beter
  peulvruchten en sojaproducten kunt doorstrepen
  Vanwege hun gevaarlijke antinutriënten. Goede proteïne
  bronnen zijn juist eieren, vis, gevogelte, wild en (grasgevoed) vlees!
  Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont
  aan dat de lectinen, saponinen etc in peulvruchten, granen en soja
  leiden tot auto-immuunziekten.

 11. Anouk:

  Wat een handig artikel! Ik vraag me af: ik heb de hele tijd zin in noten. Maar een heel bakje leegeten is natuurlijk niet goed. Ik heb al noten gegeten in kijn avondmaaltijd evenal groenten, bonen en ei. Waar heeft mijn lichaam behoefte aan?

 12. kimberley pex:

  Dat klopt helemaal ! Deze lijst kan met nog veel meer suchten aangevuld worden, alles is te herleiden. Zin om veel water te drinken bijv.Te hoge suikerspiegel of te veel zout gegeten, ontgiften dus. Zin in ’n bepaalde groentesoort;mineralentekort. Zin in koolhydraten , kan ook na inspanning voorkomen,reactie van spieren. Zin in zuurbommen,citroen of ander zuur product; meestal is de maag dan van streek,of lever overbelast. Anouk, ik vermoed eiwitbehoefte, bij tekort. Als je vlees eet (?) is ’n bakje noten prima. 20/25 gram eiwitten in 100 gram noten, evenveel als vlees en gevogelte.

 13. Hjalmar Snoep:

  Haha, zin in Snoep toont wat je lichaam nodig heeft.
  Mijn achternaam is Snoep, dus ik ben het er helemaal mee eens.

  Is weer eens wat anders dan het flauwe gedoe rondom mijn achternaam.
  Dank voor dit Happy News!

 14. Petra:

  In het boek van christiane beerlandt “de hoorn des overvloeds” staat beschreven wat het zegt als je trek hebt in een bepaald voedingswaar. Wellicht nuttig om hier ook de psychologische kant eens van te bekijken.

 15. Jorit:

  Deze lijst slaat echt helemaal nergens op. Wat is er mis met chocola? En als je zin hebt in brood dan wil je proteine??

  Mag ik de schrijver vragen waar hij deze informatie vandaan haalt?

 16. Nathalie:

  Als ik zin heb in chocolade, dan heb ik zin in chocolade, in een lekker stukje chocolade, wat al rollend over mijn tong romig in mijn mond smelt. Dan ga ik dus niet op een noot knagen.

  En als ik zin heb in een heerlijke big mac van de mac donalds, dan heb ik trek in een “sappig” stuk rundvlees, badend in heerlijk (dikmakende) saus en gesmolten kaas. Dan ga ik niet vieze rauwe sushi eten 😉

  Zolang ik niet ieder uur een hamburger wegwerk of repen chocolade per dag naar binnen laat glijden, geef ik mijn trek lekker wat hij wilt. 😉
  Gewoon niet TE veel :-))

 17. nova:

  beste marianne,

  snoep valt onder suiker en suiker staat er bij.

 18. kimberley pex:

  Melk ! Zo’n zin in melk weer. Vannacht zelfs erover gedroomd. ’n Paar keer per jaar heb ik melksucht. Ontgiften van koper en lood? Serotonine ? Ik weet ’t echt niet. Ga dadalijk naar de super en sla weer even dagverse in voor een – twee dagen,’n paar liter, meestal is ’t dan over. Zo vreemd. Vroeger toen ik 16 jaar lang uit principe vegetariër was, had ik om de paar maanden vleessucht. Onvoorstelbare sucht. Als ’n roofdier bijna. Dan (vr)at ik een of 2 kilo vlees ’n paar dagen lang. Nu kom ik erachter dat je met bloedgroep O vlees MOET eten !!! Bloedgroep O mag nooit vegetariër worden. Dat is de oergroep. En ik hou zoveel van dieren.Biologisch dus nu, en ik bedank het dier voor ’t eten -net zoals de Indianen dat deden – dat het voor mij gestorven is.Om mij de kracht te geven. Zou ik door m’n vegetarische priode zo’n ellende met colitis,proctitis, schildklier en gebit(kaakbot) en B-12 tekort hebben gekregen……………..colectomie,stoma,plus matje enz.enz.enz.Ik weet ’t wel bijna zeker. Principes zijn prachtig, maar je moet er dus niet kapot aan gaan. Er zijn mensen die vinden vlees gewoon niet zo lekker, dat zijn de andere bloedgroepen. Helaas weten de meeste mensen niet welke bloedgroep ze hebben. Gewoon even bij de huisarts laten prikken.

 19. kimberley pex:

  Ha, melkzucht ! Eindelijk weet ik t. ’n Kaliumtekort ! Ik drink ontzettend veel water -ivm mijn IBD- zo drijf je dus veel mineralen af. Oudere mensen en mensen met ’n stoma, of in de zomer als je veel drinkt e.d., is meestal ’n kaliumtekort. Opgezocht in mn boeken en op internet; en melk (alle zuivel trouwens) is ’n perfect voedingsmiddel om ’t kaliumtekort op te heffen. Spierkramp zwakte , duizelig geïrriteerdheid, verwardheid,kunnen allemaal symptomen zijn van ’n kaliumtekort. Raar he , je hoort er zo weinig over. Magnesium is nu de trend, maar kalium wordt dus totaal onderschat.

 20. Danielle:

  Ik heb regelmatig zin in kaas. Ik eet altijd jonge kaas. Ik heb het idee dat het te maken heeft met de maanstand en/of mijn cyclus. Dat laatste is dus hormonaal. Heb ik dan behoefte aan zout, eiwit of vet? Wat zit er dan in kaas dat ik juist dat ga eten?
  Ik eet trouwens geen chocolade ’s avonds omdat ik dan niet meer slaap van de energie die ik krijg van de suiker. En sommige mensen zullen er misschien wel dik van worden en andere niet, men vergeet weleens dat er verschillende soorten spijsvertering bestaan. Daarom vind de één ook iets anders lekker en kan de één wel chocolade hebben en de ander niet.

 21. Judith:

  Ik heb trek in alles wat er genoemd is! Ik heb dus een grote behoefte…

 22. Daniel:

  Ik snoep heel veel elke dag wel een pak koekjes Mars of twix en spekjes
  Heb er gewoon veel trek in en dan Koop ik het meteen en dan eet ik het gelijk op.
  Maar ja ik kan eten wat ik wil kom geen grammetje aan dus ja echt erg is het niet vind ik.

 23. marieke:

  Wat een onzin!

 24. M vlug de Bree:

  Begrijp niet dat soja zo aan bevolen wordt , de ontbossing voor de productie is gigantisch .

 25. Miranda:

  En citroen/limoen?? Ik wordt er niet goed van, eet zelfs soms gewoon een stuk citroen om er even vanaf te zijn.. Citroensap bij in m’n drankjes, ik ben soms gewoon op zoek naar zure dingen in huis. En nee, ik ben zeker niet zwanger!

 26. Daphne:

  Geweldig artikel! Ik heb sinds de laatste paar dagen zin in Griekse yoghurt en bijna alle soorten kaas. Weet iemand hoe dit komt? Wanneer ik mijn periode heb heb ik sterke behoefte aan hartige dingen, het liefst chips.

 27. Renate:

  Kan iemand mij de relatie vertellen tussen hormonen en voedsel. en dan bedoel ik niet de hormonen IN voedsel.
  Ik heb namelijk het idee dat ik hormonaal overhoop lig toevallig (of niet) gaat dit ook gepaard met giga vreetbuien in de meest rare dingen (s’morgens om 8:00 uur al zin in een bord warm eten enzo)Ik lees graag jullie reacties.

 28. melie:

  Zin in zout chips of vette hap? Zorg dat je olijven eventueel met knoflook in huis hebt. Zin in zoet probeer dan rozijntjes avonds tegen 22
  00 zin in een vette hap, dan ben je moe neem pak je rust ipv vette hap. Zin in snoep, probeer fruit, of verwen je zelf met een klein zakje schepsnoep onder de 90 gram , zodat je geen spijt krijgt van die grote goedkope zaksnoep die je in 1 avond heenmaal op hebt gegeten van 200 gram of zelfs 300 gram

 29. Ronald:

  Soja? Het zwaar gemodificeerde spul waardoor er zoveel oerwoud gekapt wordt? Soms is het middel misschien wel erger dan de kwaal.

 30. Ronald jesse:

  Haha, het is vooral psychologisch, zoals elke zucht of verslaving. Je lichaam zoekt je zwakke plek en buit deze uit om zich zo te wapenen tegen magere tijden. Door bewust bezig te zijn voorkom je deze verslavingen. En zorg ervoor dat je darmen in balans zijn, meestal is deze verzuurd waardoor je darmen niet in conditie zijn om alle goede stoffen op te nemen en bij gebrek ontstaat er vermoeidheid.

 31. Ronald jesse:

  Soja? Het zwaar genetisch aangepaste spul waar zoveel oerwoud voor gekapt wordt? Soms is het middel erger dan de kwaal

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?