RSS

Tunesië benoemt 15 Wetlands tot beschermd gebied

ma, feb 6, 2012

Wetenschap en Natuur

Tunesië heeft World Wetlands Day aangegrepen om bekend te maken dat 15 waterrijke gebieden van internationale waarde een beschermde status krijgen. In totaal zijn in Tunesië nu 35 bijzondere Ramsargebieden , wat betekent dat ze beter worden beschermd.

Parel aan de kroon is een afgelegen zoutmeer aan de rand van de Sahara, Chott El Guettar. Dit gebied is ondermeer van belang voor het voortbestaan van de ernstig bedreigde addax, een antilope. De addax kwam vroeger in bijna de hele Sahara voor. Maar door de jacht voor het vlees, en de oprukkende landbouw is de soort bijna uitgestorven.

Chott El Guettar biedt daarnaast volop mogelijkheden voor de ontwikkeling van ecotoerisme. De Ramsargebieden zijn dan ook een stimulans voor de plaatselijke bevolking om extra zuinig te zijn op hun prachtige natuur omdat ze er economisch op vooruit gaan, zeker gezien de huidige politieke situatie in Tunesië.

Wetlands hebben vitale functies
De wetlands zijn belangrijk voor het toerisme en de plaatselijke economie en daarom is toerisme het thema van World Wetlands Day 2012. Wereldwijd promoot inmiddels ruim een derde van deze natte natuurgebieden duurzaam toerisme en ook dat stimuleert de economische ontwikkeling.

Behalve een economische waarde hebben de wetlands een beschermende functie omdat ze voorkomen dat rivieren overstromen. Bij droogte fungeren ze juist als zoetwaterreservoirs. Daarnaast zit in de gebieden veel vis en dat is een belangrijke voedingsbron voor de plaatselijke bevolking. En last but not least is er prachtige natuur met een enorme rijkdom aan planten en dieren.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Jedidi:

    Ecotoerisme- Tunesie
    “Ik ben een klein project in ecotoerisme in het Noorden van Tunesië aan het opzetten. Het is een bescheiden project om te proberen regionaal economisch belang, toerisme en milieuaspecten samen te brengen in een innovatief project. Het bestaat nu uit een stuk land van 10 hectare op slechts 300 meter van het strand en ben bezig een ontwerp te laten maken voor de ontwikkeling en de nodige vergunningen voor eco-recreatie terrein.
    De grond ligt op 70 km van de luchthaven van Tunis, 60 van de haven van Rades en 80 km van Hammamet.
    Nu zoek ik medewerking of expertise van Nederlandse bedrijven die willen meewerken of investeren maar vooral deskundig advies
    over het aanvragen van subsidies van Nederland of Europa om dit duurzame plan te helpen ontwikkelen.
    Misschien een stichting oprichten? Ik zoek iemand die ervaring heeft met Europese subsidies aanvragen en/of zoek partner die kan meehelpen of eventueel ervaringen uitwisselen.
    Alle ideeën, informatie of suggesties zijn welkom!!”

    Mijn Naam is Jedidi En woon 33 jaar in Nederland en ehb beiden nationaliteieten NL en TN

    Mail : mounir0000-9@hotmail.com
    Tel : 0031623665831

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?