RSS

Waarom bananen zo gezond voor je zijn

di, jan 31, 2012

Gezondheid en Voeding

Om te beginnen zijn bananen makkelijk te bewaren, mee te nemen én op te eten. Ze zijn bovendien het hele jaar door verkrijgbaar en bevatten heel wat gezondheidsvoordelen.

We zetten alles even op een rijtje:

 • Bananen zijn rijk aan vitamine C, wat goed is voor het immuunsysteem en voor een vlot herstelproces als de winterse verkoudheid of griep je te pakken heeft.
 • Ze bevatten ook veel vitamine B6, goed voor de regeling van glucose in het bloed en dus ook voor onze gemoedstoestand.
 • Van vrolijk gesproken … ook het gelukshormoon serotine zit in bananen.
 • Ijzer is rijkelijk aanwezig in de banaan, wat weer onmisbaar is voor het aanmaken van hemoglobine in het bloed. Minder kans op bloedarmoede voor bananeneters.
 • Kalium helpt dan weer bij het regelen van de bloeddruk en zou de kans op aandoeningen aan de kransslagaders kunnen verminderen.
 • Er zijn nog meer voordelen: zo zouden bananen kalmerend werken bij brandend maagzuur, maar ook bij ochtendmisselijkheid en pijnlijke katers.
 • Verrassend misschien, maar voor wie wil stoppen met roken, kunnen bananen ook een handje helpen. De vitamines B6 en B12 en de dosis magnesium zouden het lichaam helpen herstellen van de gevolgen van het nicotinetekort.

Enige minpuntje is ongetwijfeld dat bananen wat meer calorieën bevatten dan andere fruitsoorten. Zo zitten er in 100 gram verse banaan tussen 88 en 116 kilocalorieën. Maar, weegt dat werkelijk op tegen de vele voordelen?

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

 1. miranda:

  Volgens weight watchers is na onderzoek gebleken dat het niet uitmaakt of er meer calorieen in banaan zit dan in ander fruit. Voorheen moest je per fruitsoort het aantal punten opschrijven in verhouding tot de hoeveelheid, en dat verschilde per fruit, tegenwoordig rekenen ze voor elk fruit hetzelfde aantal punten. Omdat banaan een goed verzadigend voedingsmiddel is en veel brandstof geeft. Voor info informeer maar bij hun. Ik heb een hele tijd online weight watchers gedaan en door mijn eetritme aan te passen ben ik veel afgevallen.

  Miranda

 2. lola:

  In banaan zit geen serotine. Serotine is is een neurotramsmitter in de hersenen. In banaan zit tryptofaan, dit wordt door een proces in het lichaam omfezet in serotine.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?