RSS

Nederland grootste exporteur agrarische producten na de VS

vr, jan 20, 2012

Economie en Ondernemen

De waarde van de uitvoer van agrarische producten is vorig jaar met 9 procent gestegen naar 73 miljard euro. Nederland laat daarmee alleen de Verenigde Staten voor zich als exporteur van vlees, zuivel, groente, fruit, bloemen en andere producten van het land.

De nieuwste handelscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Landbouw Economisch Instituut (LEI) werden vandaag bekendgemaakt tijdens de Grüne Woche, een grote landbouwbeurs in Berlijn. Daar nemen Nederlandse bedrijven traditiegetrouw een prominente plaats in. Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) treft er landbouwministers uit tal van landen.

Handelsoverschot

De boeren en tuinders leveren een belangrijke bijdrage aan het handelsoverschot van Nederland. De import van agrarische producten bedroeg vorig jaar volgens voorlopige cijfers 48,3 miljard euro en de export 72,8 miljard euro, waardoor het handelsoverschot uit komt op 24,5 miljard euro. Het totale handelsoverschot van Nederland over 2011 is 40 miljard euro, doordat de invoer steeg naar 362 miljard en de uitvoer naar 402 miljard euro.

Duitsland is het belangrijkste exportland voor de Nederlandse agrarische sector met een uitvoer van 18,8 miljard euro in 2011. Vorig jaar stonden daar de prijzen van tomaten en komkommers onder druk, maar de export van rundvlees en pluimveevlees verliep voorspoedig. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?