RSS

HappyNews Year!

HappyNews Year!

Vandaag wordt in veel landen op de wereld het nieuwe jaar ingeluid. Het is een nieuwe start met nieuwe kansen en goede voornemens. Iedereen begint met een schone lei.

Er zijn maar weinig mensen die zich realiseren dat deze magische datum van 1 januari gebaseerd is op een afspraak die we met zijn allen hebben gemaakt. De duur van een jaar wordt namelijk bepaald door de tijd die de aarde nodig heeft om één ronde om de zon te maken. Na 365 ¼ dag zijn we rond. Maar er staan geen streepjes op deze baan rond de zon die een begin- of eindpunt markeren. Dus zou het jaar ook best op een andere datum kunnen beginnen, afhankelijk van de afspraak die we daarover maken.

De oude Maya en Egyptenaren hadden een andere datum, hun jaar begon steeds op 26 juli. Zij hadden opgemerkt dat de zon en de ster Sirius elk jaar op deze dag precies op hetzelfde punt en op hetzelfde moment aan de horizon verschenen. Er zat maar 3 minuten tussen. Aarde, Zon en Sirius staan dan op één lijn. Een dergelijke synchroniciteit tussen drie hemellichamen is er verder niet te vinden op jaarbasis. Daarom start de 13 Manen Kalender op 26 juli. Dus geen happy new year vandaag, het jaar is immers al halverwege.  (MayaTzolkin)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?