RSS

11 oktober is Wereldmeisjesdag

di, dec 20, 2011

Politiek en Samenleving

Er komt een jaarlijkse internationale dag speciaal voor meisjes. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft maandagavond besloten om 11 oktober uit te roepen tot Wereldmeisjesdag (International Day of the Girl Child). De dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de achtergestelde positie van meisjes in veel landen.

Het besluit van de Verenigde Naties is het sluitstuk van een jarenlange lobby van kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan. Monique van ’t Hek, directeur van Plan Nederland, is erg blij met het besluit. “In veel landen gaan meisjes als tweederangs burgers door het leven. Ze krijgen niet de kans volwaardig mee te doen in de samenleving. Dat is onrechtvaardig en zet ook een rem op de economische groei.”

Vier jaar lang lobbyde Plan samen met meisjes en jonge vrouwen over heel de wereld voor Wereldmeisjesdag. De ontwikkelingsorganisatie heeft sinds 2007 vijf rapporten uitgebracht over de positie van meisjes wereldwijd, de eerste systematische inventarisatie van de positie van meisjes ooit. Het beeld is schokkend: meisjes worden in veel landen structureel achtergesteld. “Meisjes zijn de grootste slachtoffers van de wereldwijde armoede”, zegt Van ’t Hek. “Ze krijgen minder te eten, zijn vaker ziek en gaan minder naar school dan hun broertjes en neefjes. Veel meisjes worden al op jonge leeftijd uitgehuwelijkt en krijgen voor hun achttiende hun eerste kind.”

Terwijl meisjes volgens Plan de schakel zijn om armoede op te lossen. Investeren in meisjes levert volgens Van ‘t Hek een groter rendement op dan elke andere vorm van ontwikkelingssamenwerking. “Ieder jaar dat een meisje extra naar school gaat stijgt haar toekomstige inkomen met 20 procent. Als een meisje in staat wordt gesteld later in haar eigen levensonderhoud te kunnen voorzien, kan ze zichzelf aan de armoede ontworstelen en kan ze haar kinderen ook de kans geven op een betere toekomst. Haar ontwikkeling wordt zo doorgegeven van generatie op generatie.”

Stel je vragen op twitter! Dinsdag 20 december tussen 14.00 en 16.00 uur via #genderjamnl

Plan organiseert wereldwijd een twitterjam.

Via de hashtag #genderjamnl en @plannederland kun je aan de Nederlandse genderspecialisten van Plan Nederland vragen stellen. Tussen 14.00 en 16.00 uur zitten ze klaar.

Tweet en retweet via

@plannederland en @planglobal

#wereldmeisjesdag #dayofthegirl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?