RSS

Kenia bouwt grootste windmolenpark van Afrika

ma, dec 12, 2011

Wetenschap en Natuur

Kenia krijgt een windmolenpark dat binnen twee jaar zeker 353 turbines zal tellen met een totaal vermogen van 300 megawatt. Het grootste windmolenpark in Afrika ten zuiden van de Sahara gaat 600 miljoen euro kosten. De belangrijkste initiatiefnemers hebben op de klimaattop van Durban aangekondigd dat de financiering van het project in maart of april volgend jaar rond zal zijn.

Volgens de Keniaanse zakenkrant Business Daily zal het Lake Turkana Wind Powerpark in het derde kwartaal van volgend jaar al een vermogen van 50 megawatt hebben. Als het windmolenpark helemaal klaar is, zou het meer dan een vijfde van de Keniaanse vraag naar elektriciteit moeten dekken. Kenia zal dan bijna alleen nog groene stroom verbruiken: waterkracht levert nu al 70 procent van de stroom in het land, en Kenia zal de komende jaren ook steeds meer elektriciteit halen uit aardwarmte.

Het project wordt geleid door Aldywich International, een aanvankelijk door Shell en de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO geruggensteund bedrijf dat zich vooral toelegt op elektriciteitsprojecten in Afrika. Ook de Deense windmolenproducent Vestas participeert in het project.

Het geld zal van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank komen, van twee Zuid-Afrikaanse banken, een Deense ontwikkelingsbank en vooral van de Europese Investeringsbank (EIB). De EIB zal 42,8 miljoen euro in het windmolenpark pompen. De Keniaanse schatkist dekt de investeerders in tegen politieke en andere risico’s.

In Afrika is windenergie vooral een zaak van de Noord-Afrikaanse landen: Egypte heeft het grootste geïnstalleerde vermogen, gevolgd door Marokko en Tunesië. Die landen hebben ook grote ambities. Egypte wil in 2020 12 procent van zijn elektriciteit uit windkracht halen.

Intussen zijn er ook vergevorderde plannen om grote windmolenparken te bouwen in Kenia, Ethiopië, Tanzania en Zuid-Afrika. Zuid-Afrika heeft tijdens de klimaattop in Durban plannen bekend gemaakt voor een windmolenpark met een totaal geïnstalleerd vermogen van 100 megawatt in de buurt van Kaapstad. De Afrikaanse ontwikkelingsbank steunt ook kleinere initiatieven in landen als Kaapverdië en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?