RSS

Zuid-Afrika ontdekt ecologisch toerisme

Zuid-Afrika, gastheer van de VN-klimaattop, heeft het ecologisch toerisme ontdekt. Vorige maand lanceerde de toeristische sector er een groen label.

De organisatie Fair Trade in Toerisme Zuid-Afrika (FTTSA) heeft een certificaat ontwikkeld voor toeristische accommodatie en activiteiten op basis van ecologische criteria. Ook fair trade en sociaaleconomische praktijken worden mee in rekening gebracht. Toeristen kunnen zelfs een volledige packagedeal boeken waarbij de CO2-voetafdruk tot het minimum is herleid.

“We hopen dat het model internationaal navolging krijgt”, zegt Lisa Scriven van FTTSA, die het concept mee hielp ontwikkelen.

Het label promoot duurzaam reizen. Sleutelbegrippen zijn ecologisch beheer, laag verbruik van energie en water, geen vermijdbaar afval, recyclage, zo weinig mogelijk chemicaliën en een klemtoon op biodiversiteit. Wie als milieuvriendelijk te boek wil staan, krijgt een FTTSA-team op bezoek. Na die beoordeling volgt nog een onafhankelijk onderzoek door een panel van experts uit de toeristische sector. Elke twee jaar wordt het label herzien om zeker te zijn dat nog aan alle voorwaarden wordt voldaan.

“Het gaat om toerisme dat het milieu respecteert en een positieve invloed heeft op de economische en sociale ontwikkeling van lokale gemeenschappen”, legt Scriven uit. “Mensen vinden duurzaam reizen geen optie meer. Het is een verwachting geworden.”

Een van de touroperators met het FTTSA-label is Ocean Blue Adventures in Plettenbergbaai. “Niemand beschermde onze baai, de koraalriffen, de walvissen en dolfijnen die hier paren. We beslisten zelf iets te doen om het duurzaam te houden”, verklaart Natasha Lilford van Ocean Blue. “Mensen willen ergens meer geld uitgeven als het naar een goede zaak gaat en ze het verschil kunnen zien.”

Met het label wil Zuid-Afrika ook meer greep krijgen op de toeristische wereldmarkt. In 2008 bedroegen de inkomsten uit toerisme hier amper 1,3 procent van het wereldtotaal, volgens cijfers van het Zuid-Afrikaanse departement voor Milieu en Toerisme.

“Ecologisch toerisme is een groeiende markt waarin mensen bereid zijn om iets meer te betalen om duurzamer te reizen”, zegt de Zuid-Afrikaanse minister van Toerisme, Martinus van Schalkwyk.

Bijna zeventig hotels, gastenkamers, activiteiten en touroperators hebben nu het FFTSA-label. Het is nog maar een begin, want er zijn veertigduizend verblijfplaatsen in Zuid-Afrika. We hebben nog een lange weg af te leggen, geeft Scriven toe. “Maar we zitten op het goede spoor.”

Kristin Palitza

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?