RSS

EU steunt online vrijheidstrijders

De Europese Unie gaat bloggers, journalisten en mensenrechtenactivisten in tirannieke landen helpen in de strijd tegen het regime. Daar worden mogelijk miljoenen euro’s voor vrijgemaakt.

Het ‘internetvrijheid-fonds’, zoals bedenker en Europarlementariër Marietje Schaake (D66) het noemt, wordt onderdeel van het bestaande Europese Instrument van Democratie en Mensenrechten. Dat bestaat uit allerlei plannen en daaraan gekoppelde fondsen om democratie en mensenrechten over de hele wereld te stimuleren en te beschermen. In dat fonds zit in totaal 125 miljoen euro. Onduidelijk is nog hoeveel van dat geld naar internetvrijheid gaat.

Het Europese Parlement (EP) is donderdag akkoord gegaan met de financiering van de plannen en het voorstel van Schaake om daarin ook een fonds voor internetvrijheid in op te nemen. Schaake wijst op de situatie in landen als Iran en Syrië, maar ook China en Birma. “Burgers worden tijdens marteling geconfronteerd met volledige uitdraaien van sms-berichten, gesprekken en e-mails. De EU gaat nu programma’s ontwikkelen waarbij we internetters leren hoe ze zich online kunnen beschermen.”

Met het vrijgekomen geld moeten projecten worden gefinancierd die veilige en ongecensureerde toegang tot het internet mogelijk maken. Daarnaast moeten Europese ambassades over de hele wereld voortaan aandacht voor internetvrijheid in hun bestaande programma’s integreren. (Via)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Ton:

    WOW! Marietje RULES!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?