RSS

Red de Vrijheid van Internet

vr, nov 18, 2011

Politiek en Samenleving

Op dit moment bespreekt het Amerikaanse Congres een wet die het mogelijk maakt om internet wereldwijd te censureren.

Met de nieuwe wet kunnen de VS internetproviders dwingen elke website te blokkeren op beschuldiging van het overtreden van auteursrecht- of handelsmerkwetgeving, of wanneer gebruikersactiviteiten naar de smaak van de staat te weinig in de gaten worden gehouden. Deze zwarte lijst zal ons allemaal raken omdat veel webhosts en –hardware in de VS gevestigd zijn.

De stemming kan elk moment plaatsvinden, maar we kunnen iets doen om de nieuwe wet tegen te gaan – een aantal leden van het Congres maken zich hard voor vrijheid van meningsuiting en geloven dat een wereldwijde oproep hun strijd versterkt. Laten we daarom een ongekende petitie bouwen met stemmen uit alle hoeken van de wereld, waarin we Amerikaanse besluitvormers vragen het wetsvoorstel te verwerpen en internetcensuur tegen te gaan. Klik hieronder om te tekenen en stuur de petitie naar zoveel mogelijk anderen door — onze boodschap wordt direct aan leden van het Congres overhandigd, nog voordat de stemming plaatsvindt:

Red de Vrijheid van Internet

De Amerikaanse regering heeft landen als China en Iran jarenlang veroordeeld vanwege hun internetcensuur. Maar het effect van de nieuwe censuurwet van de VS kan vele malen groter zijn – er kunnen sites geblokkeerd worden voor iedere gebruiker wereldwijd.

Vorig jaar werd een soortgelijk wetsvoorstel afgeketst nog voordat het de Amerikaanse Senaat bereikte. Maar nu is het voorstel terug in een andere vorm. Auteursrechtwetgeving bestaat al en wordt gehandhaafd door rechtbanken. Maar deze nieuwe wet gaat veel verder – de regering en grote bedrijven kunnen serviceproviders en zoekmachines op basis van ongefundeerde beschuldigen dwingen bepaalde sites te blokkeren – zonder dat er sprake is van een rechtszaak of dat de provider schuldig is bevonden aan een strafbaar feit!

Voorstanders van vrijheid van meningsuiting in de VS hebben al aan de bel getrokken, en een aantal leden van de Senaat proberen voldoende steun te verzamelen om dit gevaarlijke wetsvoorstel tegen te gaan. We hebben geen tijd te verliezen. Laten we ze steunen voor behoud van vrij en open internet, als noodzakelijk middel voor mensen uit de hele wereld om ideeën uit te wisselen, te communiceren en samen te werken aan de wereld die we willen. Teken hieronder om de censuur van de VS een halt toe te roepen, en internet zoals we dat kennen te behouden:

Red de Vrijheid van Internet

We zagen bij de Arabische Lente en de globale Occupybeweging dat internet mensen tot actie kan aansporen, mensen kan verenigen en de wereld kan veranderen. Als we de handen ineen slaan kunnen we deze nieuwe aanval op internetvrijheid tegengaan. In Brazilië en Italië hebben leden van Avaaz eerder grote overwinningen behaald in de strijd voor internetvrijheid. Laten we datzelfde doen op globaal niveau, en zo deze censuurdreiging overwinnen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reacties

  1. Henk:

    Waar is de link naar de petitie?

  2. Henk:

    Ah.. Daar.. 😉

  3. cocoabibi:

    http://www.avaaz.org/en/save_the_internet/?tta

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?