RSS

Alles wat je moet weten over het oogsten van mist

vr, nov 18, 2011

Wetenschap en Natuur

Het oogsten van mist is niets meer dan het verzamelen van water uit natuurlijke mist. Dit wordt gedaan door het gebruik van een groot verticaal uitgesneden canvas wat ervoor zorgt ervoor dat de mist gaat condenseren en via het canvas door een trog geoogst kan worden. De magie zit hem in het condenseren. De mist condenseert op het canvas wat voor kleine water druppeltjes zorgt.

Dit fenomeen komt in het dagelijkse leven vaak voor. Elke ochtend komt er dauw terecht op de oppervlakte van planten, bladeren en takken. Wanneer deze mist het oppervlakte raakt condenseert het en kun je water druppels zien. Het verzamelen deze dauw druppels wordt al eeuwen gedaan. Om aan water te komen maar bijvoorbeeld ook voor de irrigatie van akkers. Tegenwoordig wordt mist verzameld door gebruik van speciale machines.

Hier volgt een klein overzichtje:


1. Een mist verzamel techniek bedacht door Shreerang Chhatre


Meneer Shreerang Chhatre van de MIT heeft deze techniek bedacht en is hierdoor geinspireerd door het fysiek van een Afrikaanse kever. Deze kever is zo gevormd dat hij bulten op het lichaam heeft die water uit dauw en mist verzamelt en het naar de mond van de kever transporteert. Op basis hiervan heeft Meneer Chhatre de wet van aantrekking en afstoting gebruikt en toegepast op het mist verzamelen. Hij had het idee om een soort van gaas-achtig hek te gebruiken om het water op te vangen. Het water sijpelt dan door het hek heen en wordt verzameld in een bak onder het hek. Dit is een erg simpele manier om mist te verzamelen, bovendien staat deze methode nog in de kinderschoenen. Als deze methode aanslaat kan dit een erg goede en kostenbesparende oplossing zijn voor het water probleem in veel arme landen.

2. De nieuwste mist en dauw verzamelaars


Alon Alex Gross heeft mist- en dauw verzamelaars gemaakt die specifiek zijn toegespitst op het verzamelen van drink waren in droge gebieden. Deze apparaten zijn nu beschikbaar met internet verbinding en super lichte opladers. In totaal weegt het apparaat ongeveer 400 gram en kan –’s avonds anderhalve liter water verzamelen en tien liter tijdens de dag! Om het maximale uit het apparaat te halen is het verstandig om hem in de richting van de windstroom te zetten. Er zit een speciaal folie en een draagbare opslag tank bij. Het folie is redelijk fragiel en kan beschadigd raken door regen en wind. Echter zitten er speciale sensoren in het folie die deze weersveranderingen aanvoelt en zodoende een geluid afgeeft zodat je weet dat je het folie moet verwijderen.

3. De DropNet mist verzamelaar

Onderzoek heeft aangetoond dat de aarde in 2025 een watertekort zal hebben. Het goede nieuws is dat er geen tekort is aan briljante ideeën! Imke Hoehler, student Industrieel Design aan de Muthesius Academie in Duitsland heeft een ontwerp bedacht dat drinkbaar water kan verzamelen uit ijle lucht en mist. Dit is het hele principe van de DropNet mist verzamelaar. Het systeem kan ongeveer 20 liter water verzamelen.

4. Water verzamelen uit wolken

Veel plattelandsgebieden hebben last van een water tekort. In deze gebieden kan het verzamelen van water uit wolken enorm handig zijn. Water kan in deze gebieden goud waard zijn. Het verzamelen van water (het opslaan van regen) is een dorstlessende oplossing voor het watertekort. Deze vorm van water verzamelen kent veel verschillende systemen, maar het is een feit dat er veel neerslag opgeslagen kan worden door dit toe te passen.

De water kwaliteit van mist is erg hoog en bovendien ook sluit de kwaliteit ook aan bij de regels die de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO) heeft opgesteld voor drinkbaar water. In Zuid Afrika is een universiteit met het bepaald systeem op de proppen gekomen. In dit systeem bestaat elk verzamel apparaat uit drie palen van 6 meter hoog die 9 meter van elkaar verwijderd staan. De palen worden verbonden door stalen kabels. Er hangt een dubbele laag van schaduwdoek over de kabels vast aan de apalen. Dit vormt als het ware een mist verzamel scherm van maarliefst 70 vierkante meter. Er zit een afvoer systeem onder aan het scherm vast wat het water afvoert. Dit systeem kan een heel dorp van water voorzien.

5. Het Chungungo experiment

Het verzamelen van mist is een simpele goedkope en effectieve manier om water te verzamelen, vooral op plaatsen waar er geen waterputten zijn of er niet voldoende regen valt. Robert Schemenauer en Pilar Cereceda hebben onderzoek gedaan naar mist verzamel technologieën en zijn onder andere door heel zuid amerika gereist.

Beide speelde ze een belangrijke rol in het Chungungo experiment. Chungungo is een plaatsje in de Atacama woestijn wat slechts 5 cm neerslag per jaar ontvangt. Voor dit experiment moesten dorpelingen vaak enorme afstanden afleggen om water te verzamelen. Sinds 1992 gebruiken de dorpelingen zo’n 80 mist verzamelaars. Ze zijn volledig voorzien in hun behoefte van (veilig)
drinkwater .

De voordelen

Het is een veilige en makkelijke oplossing voor gebieden die een water tekort hebben. Het is een erg effectieve methode om de watervoorraad te vergroten in droge gebieden. Een makkelijke en veilige manier om een grote hoeveelheid water te verzamelen en vervolgens te gebruiken voor irrigatie-industrie- en/of commerciële doeleinden.

De impact
Mist oogsten is de beste oplossing voor het water tekort. Het is bovendien de enige oplossing wanneer natuurlijke bronnen zoals waterputten, regen, rivieren en meren niet genoeg zijn om aan onze behoefte te voldoen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?