RSS

Colombia overweegt intrekking mijnbouwconcessies in Amazonegebied

do, nov 3, 2011

Wetenschap en Natuur

De Colombiaanse regering overweegt mijnbouwconcessies in beschermde delen van het Amazonegebied in te trekken. De beslissing om mijnbouwconcessies in te trekken is nog niet genomen, maar het voornemen alleen al is al groot nieuws, zegt Martín von Hildebrand, directeur van de Stichting Gaia Amazonas, een Colombiaanse organisatie die ijvert voor de belangen van de inheemse bevolking in het Amazonegebied.

Het gaat om concessies in beschermde gebieden. Nationale parken omvatten ongeveer 7 miljoen hectare in het Colombiaanse Amazonegebied. Daarnaast zijn er 4,8 miljoen hectare strategisch belangrijke gebieden waar het Ministerie van Defensie de baas is.

In het Colombiaanse Amazonegebied zijn er 138.571 hectare mijnbouwconcessies toegekend. Er zijn bovendien nog niet behandelde aanvragen voor ongeveer 5,4 miljoen hectare, volgens het Ministerie van Mijnbouw en Energie.

Op 26 oktober presenteerde de organisatie Amazone-index 2030 een gelijknamige studie over de staat van de Amazoneregio in Colombia. De studie is vernieuwend omdat ze naast sociale, economische en institutionele aspecten ook de staat van het milieu en de verworvenheden van de inheemse bevolking in rekening brengt. Elke parameter heeft een gewicht van twintig procent.

De organisatie Amazone-index 2030 is een samenwerkingsverband tussen verschillende kleinere organisaties die ijveren voor duurzaamheid en levenskwaliteit in het Amazonegebied.

Constanza Viera

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?