RSS

Occupy Amsterdam Update Week 3

Occupy Amsterdam groeit nog steeds sinds de protest beweging 3 weken geleden gestart is met de bezetting van het Beursplein in Amsterdam. Steeds meer mensen sluiten zich aan, en er worden nu ook dagelijks lezingen gegeven van experts op allerlei gebied. Hierbij een kort overzicht van de huidige stand van zaken.

  • De eerste editie van het Occupy Amsterdam News is zaterdag 29 Oktober verschenen. Met vereende krachten hebben een aantal Occupy-ers een volledige redactie van de krant opgezet. Ondanks de beperkte tijd en middelen, kun je nu al de eerste druk van het Occupy Amsterdam News lezen!
  • Vanuit het niets is er een echte Occupy bezetting neergezet. Al lijkt het soms nog wat chaotisch en ongemakkelijk op dit moment, deze bezetting, met al zijn verschillen en gelijkheid is iets totaal nieuws. De verandering die plaatsvindt op het Beursplein is spontaan en onverwacht. Men zegt wel eens; dat het leven begint bij het einde van je Comfort Zone. Occupy is een prachtige kans om daadwerkelijk uit die Comfort Zone te stappen.
  • Tijdens de wekelijkse mars van afgelopen zaterdag lukte het een peacekeeper-clown een agent aan het lachen te krijgen. De betrekkingen tussen de bezetters van het Beursplein en de politie in Amsterdam zijn goed.
  • De gezellige sfeer op het Beursplein doet veel mensen beseffen, dat de bezetters ondersteuning verdienen. Er komt dan ook heel veel support binnen op allerlei gebied. De community op het plein heeft op deze manier, binnen twee weken al een kantoor, keuken, ontvangstruimte plus een mobiele bibliotheek / infostand kunnen inrichten.
  • Heel veel donaties worden door lieve Amsterdammers in de vorm van heerlijk eten aangeboden. De keuken is inmiddels uitgerust met kasten, zodat we het iets beter kunnen ordenen. Er is ook om hulp gevraagd bij het ophalen en uitzoeken van voedsel! Bakfietsen zijn daarbij zeer handig, vooral in de Amsterdamse binnenstad.
  • De stroom was zaterdag weer even weg op het plein. Juist op die momenten, zo zonder elektriciteit, is de creativiteit en vindingrijkheid snel zichtbaar. Stroom of niet, weer of geen weer, de Occupy-ers gaan gewoon door!
  • Het Occupy EHBO team melde aan het einde van de drukke zaterdagmiddag slechts één schaafwond te hebben behandeld. Met zoveel dagjes mensen en actie tegelijkertijd op het plein, is het fijn om te weten dat de EHBO- ers er zijn. Al is het fijn wanneer ze overbodig zijn!
  • De toegang van Occupy Amsterdam Beursplein is opgeluisterd om het uitnodigender te maken het Beursplein te bezoeken. Om zoveel mogelijk contact te houden met elkaar en met de straat zal het plein zo centraal mogelijk worden ingericht.
  • De momenten van onderlinge verdeeldheid op het plein, gaan langzaam over in steeds meer verbondenheid en eenheid. Mede hierdoor wordt het ook steeds zichtbaarder dat er iets moois ontkiemt op het Beursplein in Amsterdam… De eerste verloving vanaf het Beursplein is inmiddels aangekondigd!
  • De bezetting van het Beursplein wordt door een bonte verzameling mensen uitgevoerd die om het even permanent op het Plein bivakkeren dan wel tussen hun drukke activiteiten/ werkzaamheden door hun bijdrage leveren aan de Occupy-beweging. Er zijn kunstenaars, ondernemers, muzikanten, artiesten, zwervers, economen, schrijvers, krakers, journalisten, anti-krakers, actievoerders, officieren, studenten, schoonmakers, koks, alcoholisten, fitnessprofessionals, agenten, handelaren, reizigers, ICT-ers, enzovoorts! Eenheid door verscheidenheid, kortom, wij zijn de 99%!

Occupy Amsterdam organiseert nu ook dagelijks op het Beursplein de Occupy College van 16:30-18:00 uur: een expert die een verhaal verteld waarna de groep in gesprek gaat.

Programma deze week:

  • Dinsdag 1 november Marloes Glasius – Sociale Forums en Radicale Democratie
  • Woensdag 2 november Rodrigo Fernandez – de financiële wereld
  • Donderdag 3 november Maurino over de Chileense studentenprotesten
  • Vrijdag 4 november Martin Broek “Van militair naar anti-wapenhandelactivist”

En dinsdagavond 8 november om 20:30 uur gaat het helemaal los:

Voices from the South – ‘What if Latin America Ruled the World?’

In zijn publicatie ‘What if Latin America Ruled the World?‘ beschrijft Oscar Guardiola-Rivera de opkomst van nieuwe sociale bewegingen in Latijns Amerika. Sinds de crisis in Argentinië en de waterrellen in Bolivia in 2000 is een nieuwe golf van linkse regeringen in Latijns Amerika aan de macht gekomen. Zij trachten een nieuwe invulling te geven aan de relatie tussen staat, bedrijfsleven en publieke diensten. Lula en zijn opvolger Dilma Rousseff in Brazilië, Hugo Chavez in Venezuela, Evo Morales in Bolivia en Michelle Bachelet in Chili trachten alternatieven te ontwikkelen voor de neo-liberale agenda. Wat kunnen we met de huidige monetaire crisis in Europa leren van de  ervaringen uit Latijns Amerika tien jaar na de crisis van Argentinië?

Panel
Oscar Guardiola-Rivera is professor internationaal recht en globalisering aan de University of Londen. Hij was grondlegger van het Centre  for Cultural & Social Studies in Bogotá, Columbia. Hij was één van de leiders van de studentenbeweging in de jaren ’90 die een golf van grondwetswijzigingen in Latijns Amerika initieerde.

Kees Konings is Associate Professor Ontwikkelings Studies en Latijns Amerika Studies aan de Universiteit Utrecht, daarnaast is hij professor Brazilië Studies aan het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika (CEDLA) in Amsterdam.

Daniel Chavez is een Uruguayaans antropoloog, gespecialiseerd in Latijns-Amerikaanse politiek en de stedelijke sociale en politieke bewegingen. Hij is coördinator Nieuwe Politiek bij het Trans National Institute (TNI).

Voorzitter Edwin Koopmans is journalist. Sinds 1999 verslaat hij Latijns-Amerika voor Elsevier, Trouw, VPRO en Wereldomroep. Dit jaar verschijnt De Oliekoning over Hugo Chavez en zijn socialistische revolutie in Venezuela.

Locatie

Grote witte tent van Occupy Amsterdam Beursplein, Amsterdam.
De voertaal is Engels.
Gratis entree.
Trek iets warms aan.

‘Voices from the South’ is mede mogelijk gemaakt door het NCDO.

Meer info:

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?