RSS

Yoga helpt bij lage rugpijn

Bij een recent onderzoek is wederom bevestigd dat Yoga of intensieve stretchoefeningen chronische lage rugpijn kunnen verminderen en daarmee het gebruik van medicatie kan verminderen.

Door 12 weken yogalessen van 75 minuten te volgen, kun je de symptomen van lage, chronische rugpijn verlagen. De onderzoekers deelden patiënten met chronische rugpijn in drie verschillende groepen op: de ene volgde yogalessen, de andere deed intensieve stretchoefeningen en de laatste kreeg een zelfhulpboek. De wetenschappers maten rugpijn en de -functies op zes, twaalf en zesentwintig weken nadat het onderzoek begon. Daaruit blijkt dat yoga- en stretchoefeningen even efficiënt zijn.

De patiënten ervoeren zes maanden na het volgen van de lessen nog steeds de voordelen, ze hoefden ook minder medicatie voor hun probleem nemen. Professor Karen Sherman: “Onze resultaten geven aan dat zowel yoga als stretching goede, veilige opties zijn voor mensen die met lichaamsbeweging hun rugpijn willen aanpakken.”

De yoga- en de stretchlessen legden de nadruk op het bovenlichaam en de benen. De onderzoekers zeggen dat hoewel er veel andere behandelingen mogelijk zijn in de bestrijding van lage rugpijn, er weinig efficiënt zijn. Yoga is erg aantrekkelijk omdat het redelijk veilig is, goedkoop en daarnaast ook nog goed voor de hele gezondheid.

Door regelmatig aan yoga te doen, krijg je meer kracht, win je aan soepelheid en vergroot je je uithoudingsvermogen. Bovendien hoef je daarvoor geen grote inspanningen doen. Wat wel van belang is: je concentreren op je ademhaling. Omdat yoga harmonie betekent (letterlijk: het samenbrengen) van lichaam en geest, is het de bedoeling de lichaamshoudingen (asana’s) met gerichte aandacht uit te voeren.

Hoe eenvoudig de oefening ook kan zijn, doe geen bruuske bewegingen, trek en duw niet. Train geleidelijk je lenigheid door een bepaalde houding aan te nemen, die even aan te houden (heel belangrijk!) en dan op een ontspannen manier wat verder te rekken. Doe dit op je eigen ritme, bewust en zoek in yoga geen prestaties.

Oefen zo goed als je zelf kan, liefst elke dag een beetje en nooit met een volle maag. Forceer niets, blijf steeds alert bij elke oefening en zorg ervoor dat je die netjes afwerkt. Yogales in groep werkt stimulerend, maar met een beetje zelfdiscipline kan je het thuis ook. Bovendien heeft yoga ook een heilzame werking op het zenuwstelsel, de spijsvertering en de algemene doorbloeding van je lichaam.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?