RSS

Acties Occupy beweging in het hele land

Vandaag zijn er ook in Nederland opnieuw acties gehouden van de wereldwijde protestbeweging Occupy. Niet alleen in Amsterdam – waar nu een week mensen het Beursplein bezetten. Ook in Den Haag, Nijmegen en Rotterdam gingen mensen de straat op om hun wens voor een beter, veiliger en eerlijker financieel model te uiten.

Amsterdam
De protestmars in de Amsterdam ging van het Beursplein, dat al een week bezet wordt gehouden door betogers, door de stad naar De Nederlandsche Bank. “De Occupy-bewegingen proberen gezamenlijk een boodschap te formuleren om het huidige financiële systeem te verbeteren, waar de hele wereld achter kan staan, en daarvoor hebben we van iedereen een bijdrage nodig”, legde een woordvoerster van Occupy Amsterdam uit. Na afloop van de protestmars was er op het overvolle Beursplein een fantastisch optreden van Michael Franti van de wereldberoemde reggaeband Spearhead. (Foto: hansfoto.wordpress.com)

Den Haag
Deelnemers van de beweging Occupy Den Haag trekken voortaan iedere middag van het Malieveld naar het Plein om daar met voorbijgangers te discussiëren. De bijeenkomsten op het Plein in Den Haag zijn dagelijks van 13.30 tot 16.00 uur. De betogers willen daarnaast een of twee keer per week de Schilderswijk bezoeken om ideeën uit te wisselen en bewoners te betrekken bij discussies over een sociale, echte democratische en duurzame samenleving, een eerlijke financiële structuur en bankensector, en afschaffing van de invloed van bedrijven op het politieke beleid.

Op het Malieveld staan inmiddels 25 tenten, waaronder twee legertenten. In een daarvan wordt dagelijks gezamenlijk gegeten aan tafels en er staan gaspitjes en fruitmanden. Mensen uit de buurt brengen de betogers iedere ochtend ontbijt en ‘s avonds een warme maaltijd.

Rotterdam
In Rotterdam hield de Occupy beweging ook een protestmars. De demonstratie trok ongeveer 150 betogers. Ze liepen een route door het centrum, die begon en eindigde bij het WTC-gebouw aan de Coolsingel.

Utrecht
De Occupy actievoerders in Utrecht op de Ganzenmarkt krijgen ook steun uit alle hoeken van de samenleving. Occupy Utrecht begon maandag op de Ganzenmarkt met een handjevol mensen, en inmiddels staat er een gezellige tentenkamp, inclusief een marktkraam die dienst doet als tijdelijke weggeefwinkel. Enkele tientallen mensen verblijven er in wisselende samenstelling. De tentjes zijn ook ‘s nachts bevolkt. De bewoners van het kampje staan de hele dag door te praten met voorbijgangers, zowel critici als gelijkgestemden. Thema is, net als elders in de wereld waar Occupy-acties gehouden worden, het reilen en zeilen van de financiële wereld en de gevolgen daarvan voor de bevolking, en hoe het beter kan.

Nijmegen
In Nijmegen is vandaag op het Koningsplein/Marienburgplein ook een manifestatie gehouden om extra aandacht te vragen voor echte oplossingen in de financiële sector. Occupy Nijmegen die begin deze week haar kamp heeft opgeslagen in het Valkhofpark. Inmiddels bivakkeren zo’n 40 mensen in het park. Het is de bedoeling om voortaan elke zaterdag met acties extra aandacht te vragen van het publiek.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

 1. remon:

  Wat zijn de argumenten achter occupy nl? Ik heb het idee dat de deelnemers zelf geen bijdrage leveren aan de maatschappij maar wel kritiek leveren op mensen die door te werken bijdrage aan de maatschappij leveren en veel belasting betalen. Kamperen en kritiek leveren op mensen die zich wel inzetten lijkt mij egoïstisch en daarmee hypocriet

 2. Davy:

  Beste remon,

  Je begint met een goede vraag. Ik zou zeggen ga op onderzoek uit en maak dan je mening op. Nu ‘denk’ je van alles, maar het houdt geen steek.
  Als je verder gaat kijken dan zie je dat deze mensen het juist opnemen voor iedereen die belasting betaalt. Wat er gebeurt is dat met ons belastinggeld banken worden gesteund, en die rekening wordt op ons doorberekend door middel van bezuinigingen op onze zorg, pensioenen en ons onderwijs in de brede lijn. Je kan geen oordeel vellen als je geen antwoord heb op je vraag die je overigens terecht stelt.

 3. Ad:

  Een zeer goede actie, ik sta er voor 100% achter.
  Waar blijven de vakbonden en onze vertegenwoordigers in de kamer? Een woord van dank aan de vele vrijwilligers die jullie ondersteunen op de tenten kamp.

 4. Margriet:

  Hoe kan ik ook meedoen aan de occupy, terwijl ik thuis moet zijn, vangwege mijn rug en leeftijd? En vraag niet om een financiele ondersteuning. Die kan ik helaas niet geven…… want mijn geld gaat naar Griekenland…..

 5. Han Peeters:

  WEG MET DE GRAAIERS EN DE POLITICI.
  In ‘De Nieuwe WereldOrde’ wordt afgerekend met de graaicultuur en met de politiek zoals we die nu kennen. De macht komt bij het volk (de leden) te liggen, die in doorlopende referenda beslissen over zaken die hen direct aangaan. Hun mening wordt tevens continu gevraagd over de grote vraagstukken. Door een stemplicht blijft de macht bij de leden met een eigen munt die vrij zal zijn van speculatie, een eigen bank en een gedachtegoed dat is gebaseerd op gelijkheid, ongeacht sexe, ras, afkomst of religie.Het is de plicht van de leden om te stemmen, waardoor men zich betrokken voelt bij de maatschappij. Niet langer zullen enkelen beslissen voor velen. Leden worden nauw betrokken bij de nieuwe democratie waarin we van het ik-tijdperk naar het ons-tijdperk gaan. De nieuwe democratie zal zelf reinigend zijn, die door de leden zelf wordt ingevuld. Power to the people.

 6. john:

  Mijn steun hebben ze,er moet maar eens een eind aankomen aan alle te hoge salarissen,aan het het gokken ,aandelen (over gewaardeerde bedrijven),obligaties (lenen zonder garantie) ,maar aan alle soorten van stimuleren van hebzucht.(lotto,casino’s enz)(ook zie iets als auteursrechten en bedrijven die schandalige woekerwinsten maken.
  Nu zijn er grote aantallen mensen die creperen aan voedselgebrek,geen huisvesting, weinig gezondsheidszorg,geen arbeid meer hebben,dit door de corrupte financiële systemen.
  Alle instellingen, vermogende die te veel geld hebben kortwieken.
  Geld moet rollen,alleen dan krijg je evenwichtige maatschappij.
  Zo niet dan gaat vroeg of laat onze maatschappij op in eindeloos geweld.

 7. Linda:

  Ik ben me aan het oriënteren, en weet na het lezen van diverse stukken eigenlijk ook niet wat ik er van moet denken. Het plan om eens heel duidelijk te maken dat de bevolking niet het spaarvarken van regeringen is, vind ik prima. Daar kan ik me volledig in vinden. Maar ook lees ik reacties zoals die van Han, nieuwe wereldorde? Dat soort woorden zijn meer dan 60 jaar geleden ook gevallen, te lezen in een boek van een verwarde Oostenrijker, maar helaas is dat boek verboden, anders hadden veel meer mensen kunnen begrijpen welke oorzaken er waren om deze Oostenrijker de ruimte te geven om aan de macht te komen, zijn nieuwe wereldorde bleek ook maar een moordende, geldverslindend verhaal te zijn. Dat heeft wereldwijd veel meer gekost dan alleen geld. Daar kan ik mezelf echt niet in terugvinden.

 8. maria:

  Volhouden, en mensen die het een goede zaak vinden zorg voor verspreiding van het nieuws. In de landelijke pers hoor je na opstart niet zo veel meer. Dan is het aan ons om pr te maken.
  Complimenten aan al de occupyers die respectvol en vredelievend bezig zijn.

  Wij met zijn allen zijn de 99%
  Wij SAMEN zijn bv Nederland
  wij met zijn allen doen het werk, ieder op zijn eigen manier.
  Hoe krijgen de meesten betaald?
  Hoe krijgt top 1% betaald?
  Hoe zorgen we voor elkaar?
  Hoe zorgen we voor onze ouderen die Nederland hebben opgebouwd?
  Dat alles in respect ongeacht kleur,geloof,enz.. van de ander.
  Waarom is er al jaren een wettelijk minimumloon?
  Waarom is er nog steeds geen Wettelijk maximumloon?
  Waarom hebben we in een welvarend land nog voedselbanken, kledingbanken?

 9. mr. V:

  beste mensen wat mij nogsteeds wel schokkeert is het feit dat men denkt dat de mensen die protesteren geen bijdrage doen aan de maatschappij.. als u mensen die jarenlang vrijwilligerswerk doen en zich uit de naat werken voor hen omgeving nietsnutten wilt noemen bent u bij mij net de verkeerde tegen gekomen. ik weet van een deel van de mensen die zich in nijmegen gevestigd hebben dat zij of zowizo deeltijd werken of studeren of vrijwilligerswerk doen maar een klein aantal ooit hardwerkende en ex zelfstandige zitten tussen deze groep en zijn daadwerkelijk werkeloos, deze paar werkeloze zijn niet blij met deze situatie waarin ze verkeren en samen vinden al deze mensen dat het anders moet.. zo vinden ook veel mensen die even in het park komen kijken die vertrekken vaak met een goed gevoel na een goede discussie.

  we hebben niet allemaal even duidelijk wat nu het doel is van deze actie maar 1 ding is duidelijk nederland is zijn samenhang kwijt we zijn geen volk!! we zijn een stel rondrennende kippen zonder kop, mensen die niet denken maar ja knikken. we lopen allemaal te zeuren dat we aan het einde van de maand te weinig poen hebben om eten van te kopen en zeuren dat we volgende maand weer in het rood beginnen. helaas zijn de meeste te bang om hen deur nog uit te komen wegens de zo vaak in de media komende gevaarlijke buitenwereld. word eens wakker mensen leer delen met elkaar leer accepteren dat niet iedereen sterk is en dat we ook voor de ander soms sterk moeten zijn en deze mensen moeten helpen hen kwaliteiten te ontdekken en te kunnen gebruiken ten positieve van de maatschappij, sterk elkaar!!

  hoe zou het voelen als alle vaste grond ineens lijkt te veranderen in drijfzand? ik heb het ten lijve ondervonden met mijn studie ik was met volle inzet bezig maar kon de opleiding niet aan, ik storte helemaal in en dacht dat ik gefaald had aangezien iedereen me een schuldgevoel aan praatte, toch waren er 1 of 2 mensen naast de andere 98 die me veroordeelde die me er boven op hielpen en me leerde me in te zetten voor de maatschappij als een vrijwilliger, ja ik heb een uitkering, paraciteer ik aan de maatschappij nee ik doe vrijwilligerswerk. is het niet tijd elkaar te helpen en te stimuleren in de plaats van elkaar te zeggen dat je het toch niet red in de maatschappij om er vervolgens zelf beter op te worden?

  ik vind van wel!

 10. Anne:

  Hoi Remon, veel mensen zijn niet constant in het kamp: ik werk fulltime, en ben er beide weekenden geweest en twee keer ‘s avonds na werk. Ik ken ook mensen die vakantiedagen hebben opgenomen om er te kunnen zijn, en mensen die er slapen, overdag naar werk/college gaan, thuis even snel gaan douchen en droge kleren halen, en ‘s avonds weer meevergaderen en kamperen – de bikkels! Er zijn ook mensen die minder werken (en dus minder geld hebben en daar genoegen mee nemen), maar die zich in hun vrije tijd al jaren keihard inzetten voor allerlei sociale initiatieven. Ik ben er nog geen ‘profiteurs’ tegen gekomen. Als je in oktober in een tentje op beton gaat zitten als je ook lekker thuis in je warme bed zou kunnen liggen heb je echt wel hart voor de zaak en de samenleving. De sfeer is fantastisch, er is genoeg eten, maar het is bepaald geen zomerse kampeervakantie in de Ardeche.

  Er zijn veel mensen met veel verschillende meningen, maar ik denk dat de kern waar de meeste mensen zich in kunnen vinden niet gericht is tegen hardwerkende belastingbetalers, maar tegen een financieel systeem dat drie jaar nadat het de economische crisis veroorzaakte nog steeds nauwelijks beter gereguleerd is dan toen, tegen politici die het ook maar niet willen reguleren, en tegen topmanagers binnen banken en bedrijven die schuldig zijn aan het veroorzaken van de crisis, die vaak met publiek geld gered zijn, en die nog steeds op hun plek zitten en bovenop hun dikke salaris dikke bonussen krijgen.

  Margriet, praat met mensen in je omgeving over de problemen die je ziet en je redenen om occupy te ondersteunen, schrijf politici aan en laat ze weten wat je wil dat zij veranderen, schrijf naar kranten die nog een beetje lacherig doen over de occupy beweging en laat ze weten waarom jij het wel steunt. Er zijn inmiddels occupy kampen in 16 steden in Nederland: als je gezondheid het toelaat, ga overdag eens langs bij een kamp bij jou in de buurt om de mensen daar een hart onder de riem te steken, morele steun is ontzettend belangrijk voor het doorzettingsvermogen! Als je nog wat oude dekens of iets dergelijks hebt zijn ze daar vast ook heel blij mee, want het is heel koud ‘s nachts.

 11. margriet:

  Goede reactie, Anne, dank je wel. Velen vragen zich nog steeds af waar ‘2012’ over gaat. Nou, dat wordt steeds duidelijker…… Wij zitten hier met heel weinig geld om rond te komen. En dan ontdek ik, met tranen in mijn ogen, dat er toch lieve mensen zijn, die ons een doos boodschappen komen brengen, of iets toestoppen.
  De opvatting dat die mensen die meedoen wel kladlopers zullen zijn, of nietsnutten, ach, we weten wel beter toch? Ik denk persoonlijk dat er tussen politiemensen en ambtenaren ook zeker mensen zijn die het er mee eens zijn. Alleen staat hun functie niet toe er iets van te laten blijken. Ik ben blij dat ik geen politievrouw ben of ambtenaar. Ik kan er volledig voor uitkomen hoe ik er over denk.

 12. margriet:

  Ik heb acht kranten aangeschreven. Om meer te vermelden over deze prachtige beweging.

 13. koen:

  Heel mooi is het, dat men opstaat tegen de graaicultuur en het excessieve systeem. En geweldig dat er steeds meer bewustzijn komt voor dit soort zaken bij een steeds grotere groep. Wat echter altijd opvalt is dat het blijft bij druppels. De graaicultuur die is ontstaan heeft een diepere oorzaak, en ‘slechts’ het verbieden van bonussen, verbieden van speculatie, verbieden van shortselling, etc. etc. is slechts het aanpakken van het zoveelste symptoom van een dieper gelegen ‘ziekte’. Ook lees ik hier mooie idealistische reacties, met woorden als stemplicht en nieuwe democratie… maar vooraleer men begint met het dichten van nieuwe gaten en het verbergen en verbieden van nieuwe symptomen, denk ik dat we beter onze aandacht kunnen richten op het onderzoek naar de fundamenten van de mens en de samenleving…. en vanaf daaruit een nieuwe ”orde” op te bouwen. Ik vind het loos om te blijven roepen over dat het anders moet, over idealistische werelden en om te roepen om verandering als er geen fatsoenlijk alternatief tegenoverstaat. Hoe ga je ”de massa” overtuigen dat ze een andere weg in moeten slaan als hun enige zorg het handhaven van hun welvaart waarmee ze hun leven, hun kinderen etc. te kunnen laten voortbestaan?
  Het aanpassen van ”alleen” een financieel systeem – zoals waar deze actie op gericht is toch? – is niet genoeg. Het is een onderdeel van een groter systeem dat in zijn fundamenten rotte palen heeft staan (hoe kan het ook anders, het is ge-evolueerd vanaf het jaar nul, men dacht niet echt na vroeger over de impact van diverse regels op 6 miljard mensen) Oftewel afsluitend; ik juig occupy toe, maar ik hoop dat het ooit nog verder en dieper gaat…

 14. Hadewijch Verhenne:

  Fantastisch dat mensen 8 kranten aanschrijven om meer te schrijven over de occupy beweging. Wat jammer dat op de Belgische tv het ontwaken van de occupy uit haar winterslaap zo genegeerd werd! Enkel de Brusselse betoging werd vermeld: met geen woord over de Spaanse demonstraties van meer dan 10.000 tot 250.000! Bewust negeren noem ik dat! Hopelijk doet de andere Europese pers het beter!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?