RSS

Naomi Klein adviseert Occupy Wall Street zich te organiseren [video]

Naomi Klein, de Canadese journaliste bekend van haar boeken No Logo en The Shock Doctrine met duidelijk onderbouwde kritiek op de invloed van grote bedrijven op de huidige politiek en de samenleving, sprak vorige week de demonstranten bij Occupy Wall Street toe en gaf aan dat deze beweging nu verder kan bouwen op de inspirerende antiglobaliseringsprotesten uit 1999 waar zij ook deel van uitmaakte.

Klein verzocht de demonstranten niet te vervallen in structuurloze desorganisatie. Horizontaal en diep democratisch zijn is schitterend. Maar deze principes zijn compatibel met het harde werk van het bouwen van structuren en instellingen die stevig genoeg zijn om de stormen van de toekomst te trotseren. Ik heb goede hoop dat dit zal lukken.

De complete tekst van de speech van Klein kan je hier nalezen.

Klein’s constructieve opmerkingen verenigen en inspireren duidelijk de bezetters, een paar van haar meest interessante commentaren waren haar antwoorden op vragen uit het publiek. Op de vraag hoe de beweging bestand kan blijven tegen de sympathie van politici met twijfelachtige motieven, stelt Klein “Maak je geen zorgen. Wat deze beweging kwetsbaar maakt is wanneer de eigen democratische mechanismen van de beweging niet voor zichzelf spreken. Dan is het kwetsbaar voor mensen die jullie energie gebruiken om te vechten voor beperkte kleine veranderingen. Het is in jullie macht om dit niet te laten gebeuren. Jullie zijn geen kannonenvoer voor het armoedige beleid van Washington.”

Een andere demonstrant vroeg: “Sommige democratische leiders zeggen dat dit het antwoord is op de Tea Party. Waarom bent u het daar niet mee eens?” Het antwoord van Klein was bondig: “Ik denk dat dít het antwoord is op de Democratische partij.”

“We kunnen bondgenoten hebben die verkozen vertegenwoordigers zijn,” zei ze. “Maar ik denk niet dat het daarom gaat in deze beweging.”

Wat is het beste wat wij als individuen kunnen doen om de beweging uit te breiden? , werd Klein gevraagd.

“Vertel je vrienden hoe leuk het is,” zei ze. “Dat is namelijk het meest gevaarlijke hieraan.”

Een andere demonstrant stelde Klein een versie van een vraag die bij veel bezetters leeft: “Hoe kunnen we de energie van de beweging omzetten in iets dat ontwikkeling bewerkstelligd ?”

“Er ís al ontwikkeling,” zei ze. “Jullie geven de mensen moed. Jullie vertellen ze dat ze niet alleen zijn en dat ze niet gek zijn. Jullie geven ze de ruimte om elkaar te vinden. Maar dit is geen groepstherapie – we willen ook de wereld veranderen. Deze beweging moet democratische structuren creëren. Dit kan niet in één dag, maar ik smeek jullie om het gebrek aan structuur niet te omarmen. We hebben deze fout eerder gemaakt, en het heeft toen de beweging kapotgemaakt.” Laat dat nu niet gebeuren, deze keer moeten we slagen.

Hieronder ook een mooi samenvattend interview van GetGrounded.TV afgelopen woensdag met Naomi Klein.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?