RSS

Aardbeien zijn goed voor de hersenen

vr, okt 14, 2011

Gezondheid en Voeding

Aardbeien beschermen tegen dementie. Een aantal studies toont aan dat de consumptie van aardbeien een eenvoudige manier is om de cognitieve functie aan te scherpen.

Zo hebben onderzoekers van het Chicago Healthy Aging Project vastgesteld dat oudere mensen een tragere cognitieve achteruitgang kennen indien ze minstens één keer per maand aardbeien eten. Vrouwen die in een nog hogere frequentie aardbeien verorberen vertragen de aftakeling van hun cognitieve capaciteiten met ruim 16 procent ten opzichte van leeftijdsgenoten die zich minder vaak te goed doen aan de rode vruchten.

Goed voor het geheugen
Onderzoekers van de Tufts University in Medford zijn dan weer tot de bevinding gekomen dat aardbeien ook deugdelijk zijn voor het geheugen en motorieke functies. De vruchten zijn immers rijk aan antioxidanten die de membranen van zenuwcellen zouden beschermen tegen infecties en oxidatie. Op die manier kunnen ze het verouderingsproces in ons lichaam vertragen.

Preventieve rol
Naar schatting één op de acht 65-plussers in de VS lijdt aan Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. De ziekte kan niet genezen worden en behandelingen zijn weinig effectief. Ook al omdat het aantal bejaarden op onze planeet tegen 2050 zal verdrievoudigen, kunnen aardbeien een belangrijke preventieve rol spelen bij de bescherming van onze hersenen.

Ook andere bessen, zoals frambozen of bosbessen, zijn overigens goed voor de gezondheid: ze beschermen het hart en werken zelfs als ontstekingsremmer.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?