RSS

Denen voeren vetbelasting in

wo, okt 5, 2011

Gezondheid en Voeding

Denemarken is het eerste land ter wereld dat de vettaks invoert: per kilogram verzadigd vet in voedingsmiddelen, betalen Denen voortaan 2,16 euro meer. Het idee is niet nieuw. Ook in andere landen is sprake van belastingen op ongezonde voeding. In de Verenigde Staten staat invoering van een frisdranktaks momenteel hoog op de agenda.

De maatregel wordt gerechtvaardigd door de dramatische toename van overgewicht en obesitas in de hele westerse wereld. In België vormt de groep met een normaal lichaamsgewicht nog een nipte meerderheid. De Deense cijfers zijn niet veel beter. In de VS en in Mexico loopt het ondertussen de spuigaten uit: er leven meer dikke dan dunne mensen.

De voorbije decennia zijn heel wat inspanningen geleverd om het eetgedrag van mensen in gunstige zin te beïnvloeden: door de media, de artsen en de overheid. Campagnes die aanzetten tot een hogere consumptie van groenten en fruit worden telkens opnieuw weggeblazen door gigantische marketingacties voor ongezonde voedingsmiddelen. Fastfoodketens als MacDonalds of Pizza Hut schrikken er zelfs niet voor terug om van gezondheid blakende vedetten als Kim Gevaert en Tia Hellebaut voor hun kar te spannen.

De fastfoodmarkt heeft veel klandizie, zeker in tijden van crisis. Een hamburger met friet leidt nu eenmaal sneller tot een gevoel van verzadiging in vergelijking met een kilogram sinaasappelen of een bos wortelen. Wie moet rondkomen met een krap budget, heeft geen boodschap aan gezondheidsboodschappen, maar kijkt naar zijn portemonnee. Wanneer ongezonde voeding duurder wordt dan gezonde, dan zal het eetgedrag vanzelf in gunstige zin evolueren.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

 1. maria:

  draai het om maak gezond eten goedkoper. Maar dan wel zo dat de leverancier van het goede voedsel niet minder gaat verdienen. Anders is het niet eerlijk.

  Het zal werken want uiteindelijk reageerd de mens t meest als die het voelt in zijn knip.

 2. Joris:

  Maak wel onderscheid: echte boter van koeien die gras hebben gegeten, zoals normaal is, zit vol goede vetten, oa. omega 3.
  Omega 6 heb je ook nodig, maar ongeveer in verhouding 1:1 met omega 3. In Margarine zit een gigantische overdosis omega 6. Niet goed. Ontstekingsbevorderend.

  Nepsuikers zou ik ook niet belasten. Dat is onethisch.

  Gewoon verbieden.

  Ook High Fructose Corn sirop: direct verbieden.

 3. Hadewijch:

  Helemaal mee eens! Blij dat je ook aan de leverancier en de producent van dat gezonde voedsel denkt!
  Het zal inderdaad werken, want de mens reageert inderdaad het meest als hij of zij het voelt in de portemonnee!

 4. Lucassen Bertus:

  Het is niet alleen de eetgewoonte,de chemische industrie wordf er veel beter van , er wordt zoveel rotzooi in het eten gestopt er komt steeds meer kanker en andere klachten , op sigaretten en shag staat een waarschuwing volgens mij kun je dat beter op de voedingsverpakking zetten.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?