RSS

Stemrecht voor vrouwen Saoedi-Arabië

ma, sep 26, 2011

Politiek en Samenleving

De koning van Saoedi-Arabië, koning Abdullah, heeft vandaag in een toespraak aangekondigd dat vrouwen vanaf volgend jaar mogen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

De koning zei: ‘Vrouwen mogen zich kandidaat stellen bij de gemeenteraadsverkiezingen en zullen stemrecht hebben.’ Ook zullen vrouwen deel gaan uitmaken van de adviserende ‘Shura-raad’.

Met deze toezeggingen komt de koning tegemoet aan belangrijke eisen van vrouwenrechtenactivisten. De koning volgt een voorstel dat de Shura-raad in juni heeft gedaan. Volgens de raadsleden staat de islam vrouwenstemrecht toe. De raad is het parlement van Saoedi-Arabië, maar de leden mogen alleen advies geven aan de alleenheersende koning.

Gemarginaliseerde rol
Abdullah lichtte zijn beslissing als volgt toe: ‘Omdat we weigeren de rol van vrouwen in de samenleving te marginaliseren in alle rollen die in overeenstemming zijn met de sharia, hebben we besloten (…) om vrouwen een rol te laten spelen in de Shura-raad, vanaf de eerstvolgende termijn.’

Het betekent een lichte verbetering van de positie van vrouwen in het zwaar islamitische land. Vrouwen mogen er nog altijd niet reizen, werken of een operatie ondergaan zonder toestemming van een mannelijk familielid. Ook autorijden is niet toegestaan.

Autorijden
Onder de dreiging van zware straffen, protesteerden vrouwen eerder dit jaar voor het recht om auto te mogen rijden. Video’s van vrouwen die ondanks het verbod een ritje maakten, werden op YouTube geplaatst.

Het rijverbod voor vrouwen staat niet in de Saudische wet, maar vloeit voort uit edicten, ook wel fatwa’s genoemd, die door geestelijken zijn uitgevaardigd. Ze beweren dat deze maatregel helpt bij het indammen van de ondeugd en de verleiding, omdat vrouwelijke bestuurders de vrijheid zouden hebben hun huizen te verlaten en omgang met mannen te hebben.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?