RSS

Australië verwacht babyboom van walvissen

ma, sep 26, 2011

Wetenschap en Natuur

Australië maakt zich klaar voor de migratie van een recordaantal jonge walvissen voor de oostkust. Tussen september en november zwemmen de walvissen langs Sydney op weg naar kouder water nabij Antarctica.

In juni werden al meer dan duizend walvissen gespot toen de dieren in de omgekeerde richting zwommen. Ze bewogen toen naar warmer water om zich voor de kust van Queensland voort te planten. Op basis van observaties voorspellen experts dat er dit jaar aanzienlijk meer walvissen geboren zijn. ‘We krijgen ook meldingen van schippers die veel kleine walvissen zien zwemmen’, zegt Geoff Ross.

De walvispopulatie is zich voor de Australische kust duidelijk aan het herstellen. De huidige aantallen werden niet meer gezien sinds het einde van de commerciële walvisvangst in New South Wales in de jaren 60. Door de jacht waren de walvissen bijna uitgestorven, de dieren hebben verschillende decennia nodig gehad om hun populatie te herstellen. Dankzij een betere bescherming zijn de Australiërs er wel in geslaagd deze reuzen van de oceaan te redden.

Ook de kleine walvissen die momenteel langs de Australische oostkust zwemmen zijn al behoorlijk groot. Jonge bultrugwalvissen meten nu al vijf tot zes meter en ze wegen twintig tot dertig ton.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?