RSS

Meisjes oplossing voor bevordering voedselzekerheid

De sleutel voor het bevorderen van wereldwijde voedselzekerheid is het zorgen voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Dat is de conclusie van het rapport ‘The State of the World’s Girls 2011’, dat kinderrechtenorganisatie Plan donderdag presenteert.

“Het realiseren van gelijke rechten en kansen voor meisjes is dé manier om de armoedespiraal te doorbreken”, zegt Plan-directeur Monique van ’t Hek. “Ontwikkelingslanden kunnen gezamenlijk alleen al een groei realiseren van 92 miljard dollar per jaar als meisjes dezelfde onderwijskansen krijgen als jongens”.

Vooral voor jongens en mannen in ontwikkelingslanden is er volgens het rapport een belangrijke rol weggelegd om de achterstelling van meisjes en vrouwen te doorbreken. “We moeten hen ervan doordringen dat zij daar ook bij te winnen hebben”, zegt Van ‘t Hek. “Veel jongens en mannen realiseren zich niet dat het ook in hun belang is dat meisjes en vrouwen gelijke rechten en kansen krijgen, want gelijkwaardigheid tussen man en vrouw leidt tot meer geluk en een grotere welvaart voor iedereen.”

Luiers verschonen
Dat er in veel landen ook onder jongeren nog in grote mate in traditionele rolpatronen wordt gedacht, wijst het onderzoek van Plan uit. Zo is 65 procent van de jongeren uit India en Rwanda het eens met de stelling ‘Een vrouw moet geweld tolereren om haar gezin bijeen te houden’; 43 procent is het eens met de stelling ‘Soms verdient een vrouw het om geslagen te worden’.

Kinderen in bad doen, luiers verschonen en zorgen voor het eten is volgens 69 procent van de jongeren uit Rwanda de verantwoordelijkheid van de vrouw. In India is 85 procent van de jongeren het hiermee eens. Meer dan 60 procent van de jongeren uit India is het eens met de stelling: ‘Als de middelen schaars zijn, is het beter om een jongen naar school te laten gaan dan een meisje’. Toch is de meerderheid van de geïnterviewden ervan overtuigd dat kinderen gelukkiger zijn als ze zien dat hun ouders huishoudelijke taken delen en ze samen de beslissingen nemen en moeders ook buitenshuis komen.

‘Girls first’-toets
Van ’t Hek pleit ervoor het geld voor ontwikkelingssamenwerking meer in te zetten voor het realiseren van gelijke rechten en kansen voor meisjes. Plan heeft zelf voor al haar projecten een ‘girls first’-toets ingevoerd: ontwikkelingsprojecten moeten bijdragen aan het realiseren van gelijke rechten en kansen voor meisjes. Ook is de kinderrechtenorganisatie met succes bewustwordingscampagnes onder jongens en mannen gestart. Zo daalde in India bij de mannelijke doelgroep de rechtvaardiging van geweld tegen vrouwen van 25 naar 18 procent en steeg onder de bereikte jonge mannen in Brazilië de overtuiging dat vrouwen en mannen gelijkwaardig zijn van 48 naar 68 procent.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?