RSS

Verdamping uit bomen koelt planeet af

vr, sep 16, 2011

Wetenschap en Natuur

Het was lang onduidelijk wat het effect is van water dat verdampt uit bomen. Onderzoekers van het Ecology Department van Carnegie besluiten in een nieuwe studie dat de verdamping de aarde afkoelt, en dat het effect niet beperkt blijft tot het lokale klimaat.

Dat verdamping tot afkoeling leidt, weet elke scholier al na de eerste lessen fysica. De effecten van verdamping uit het bladerdak op de lokale temperaturen zijn dan ook al langer bekend: regio’s die bebouwd zijn, hebben lichtjes hogere temperaturen dan bosrijke gebieden. Maar tot nog toe was niet bekend of het effect ook toepasbaar is op het wereldwijde klimaat. Sommige onderzoekers vermoedden zelfs dat de waterdamp de opwarming van de aarde stimuleert, omdat de damp als broeikasgas zou functioneren in de atmosfeer.

Het onderzoek, dat verscheen in Environmental Research Letters, brengt duidelijkheid: uit de klimaatmodellen van de wetenschappers blijkt dat verdamping de opwarming van de aarde tegenwerkt. De verdamping vormt immers laaghangende wolken in de atmosfeer, die de stralen van de zon reflecteren.

“Dit toont aan dat verdamping uit bomen en vijvers in stadsparken, zoals Central Park in New York, niet alleen de stad helpen afkoelen, maar ook de hele planeet”, zegt Ken Caldeira van het onderzoeksteam.

Joren Gettemans

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Jan Hemmer:

    Toch wel wonderlijk dat dit effect niet wordt meegenomen in de ook op deze site woedende klimaatdiscussie.
    Het heeft mij altijd al verbaasd dat men zich zo blind staart op het broeikaseffect van CO2. Terwijl waterdamp een 100 maal sterker broeikaseffect geeft dan kooldioxide en ook nog eens gemiddeld in een honderd maal zo grote concentratie in de atmosfeer voorkomt. En tot overmaat van ramp ook nog eens in vloeibare vorm – in eindeloze hoeveelheden in de oceanen.
    Een perfect recept voor een runaway opwarming zou je denken.
    Het feit dat dit niet gebeurt (waarschijnlijk dus inderdaad vanwege negatieve terugkoppeling door reflecterende wolken) zet het klimaat-alarmisme weg als hooguit een voorbeeld van magisch denken, waarbij een door de medicijnmannen opgeklopte angst voor de toekomst wordt gesust met het offer van CO2-beperking.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?