RSS

Van lachen word je slank, sexy en gezond

De Belgische Geert Van De Vijver is een geboren optimist en gezegend met een aanstekelijke lach. Op verzoek van familie en vrienden besloot hij om er iets mee te gaan doen. Hij schuimde het internet af op zoek naar een interessante activiteit en ontdekte lachyoga. Nu leert hij mensen van alle leeftijden hun meest hartelijke lach (her)ontdekken tijdens creatieve sessies.

‘In 2006 ben ik impulsief naar Parijs gegaan om er een workshop van de Indische lachgoeroe Madan Kataria bij te wonen’, begint Van De Vijver. Toegegeven, aanvankelijk dacht ik dat het niets voor mij zou zijn. Maar het tegendeel was waar: de lachmicrobe beet zich stevig in me vast en ik ben een eigen lachclub begonnen. Al snel toonden grote bedrijven, waaronder Coca Cola, interesse om lachsessies te organiseren in het belang van collegialiteit op de werkvloer.’

‘Tijdens zo’n sessie warmen de cursisten eerst hun lichaam terwijl er djembémuziek weerklinkt. De vrolijke klanken creëren een instant groepsgevoel. Vervolgens doen de deelnemers een reeks stimulerende lachoefeningen zoals de kikkerlach. Hiervoor moeten ze een kring maken, in hurkpositie gaan zitten en naar elkaar toe springen. Een hilarisch zicht dat niet zelden tot de slappe lach leidt. De lachcursus wordt steeds in groep gegeven, want anderen zien en horen lachen, werkt aanstekelijk.’

In de sixties lachten volwassenen doorgaans twaalf à vijftien minuten per dag, nu zijn er dat nog gemiddeld zes. Het verschil is voornamelijk te wijten aan de jachtige maatschappij waarin we leven. ‘Lachen lijkt anno 2011 soms verboden’, stelt de lachcoach. ‘Gelach tijdens de werkuren associeert men vaak – onterecht –  met een gebrek aan productiviteit. Spijtig, want lachen motiveert werknemers!’ Van De Vijver beklemtoont dat lachen nog voor veel meer zaken goed is:

Vijf belangrijke lachvoordelen

1. Maakt slank: Wie elke dag een tiental minuten lacht, verbrandt ongeveer 40 calorieën. Best veel als je weet dat een bed verschonen (saai!) goed is voor 46 verbrande calorieën.

2. Vermindert stress: Lachen laat de natuurlijke gelukshormonen (endorfines) vrijkomen. Deze verlagen een hoog adrenaline- en cortisolniveau te wijten aan stress. Je gaat trouwens ook dieper en beter ademhalen tijdens een lachsalvo.

3. Werkt pijnstillend: Endorfines zorgen er ook voor dat we meer pijn kunnen verdragen, dat blijkt uit een recent internationaal onderzoek waaraan de Vrije Universiteit van Amsterdam meewerkte. Let wel: hiervoor moet je oprecht lachen. Het beste effect bekom je in groep. De reden? In gezelschap begin je dertig keer vlotter te lachen dan dat je het in je eentje zou proberen.

4. Gezond en goed voor het hart: Lee S. Berk, verbonden aan de Universiteit van Loma Linda in Californië, meent dat lachen het aantal antilichamen in de neus- en luchtwegslijmvliezen verhoogt. Die beschermen ons tegen allerlei virussen, bacteriën en andere micro-organismen. Daarnaast hebben verschillende studies aangetoond dat lachen onze bloedvaten verwijdt, wat de bloedsomloop bevordert en dus de kans op cardiovasculaire aandoeningen beperkt.

5. Boost sexappeal: Hoe meer een man een vrouw aan het lachen brengt, des te aantrekkelijker ze hem zal vinden. Zo blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Maryland.

Lachtips van Geert

– Laat jezelf toe om te lachen. Houd geen rekening met mensen die je scheef bekijken. Lachen is de meest dankbare emotie die er bestaat. Dat geldt ook voor op je werk: wie af en toe lacht op de werkvloer, gaat aan het einde van de dag wellicht blijer naar huis dan norse collega’s.

– Als je ’s morgens opstaat, kijk dan even in de spiegel en lach jezelf toe. Je zal met een fijn gevoel aan de dag beginnen.

– Gebruik je lach als een persoonlijk visitekaartje. Bijvoorbeeld: begroet iemand met een oprechte glimlach. Wedden dat je een positieve (eerste) indruk op hem of haar nalaat?

– Maak tijd om moppen te tappen, naar een show van een stand-up comedian te kijken of een grappige film in de dvd-speler te schuiven.

Website: www.smileatwork.com

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reacties

  1. a.vrijlant:

    Vanuit het menselijk bestel gezien is lachen blijkbaar gezond. Het is ontegenzeggelijk zo, dat mensen die lachen een plezieriger indruk maken. Het is echter in de lilaca gebleken, dat zolang men alleen kan lachen om dingen die van buitenaf op iemand komen, dit maar een kortdurend moment blijdschap geeft. Je blijft dan ook een afhankelijk wezen, dat alleen kan lachen als de omstandigheden er naar zijn. Werkelijke blijdschap kan er altijd zijn, onder welke omstandigheden dan ook. Juist omdat duidelijk is wat de omstandigheden zijn en welke betekenis ze hebben voor ieder mens.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?