RSS

Opnieuw staat de wetenschap onder druk

wo, sep 14, 2011

Wetenschap en Natuur

Na de universiteit Tilburg ligt nu ook Wageningen University and Research Centre (WUR) onder vuur. De WUR  fungeert als reclamebureau voor de zuivelindustrie, zegt stichting Wakker Dier. In de uitzending van EenVandaag maakt Wakker Dier bekent een proefproces te starten tegen de WUR bij de Reclame Code Commissie.

Basis voor de klacht is een persbericht van de WUR waarin ze stellen dat ‘ Melk goed is tegen hart- en vaatziekten -Joris Driepinter had toch gelijk’. ‘Dit is misleiding en feitelijk onjuist’, zegt stichting Wakker Dier.

Het wordt nog delicater als blijkt dat het persbericht is opgesteld om aandacht te trekken voor een onderzoek dat betaalt is door de zuivelindustrie.

Dit persbericht is door verschillende media een op een overgenomen zonder enige nuancering, met alle eventuele gezondheidsrisico’s ten gevolg.

Wetenschappelijke studies en persberichten die er uit volgen vallen nu buiten de reclamerichtlijnen. Stichting Wakker Dier wil met het proefproces testen of dergelijke publicaties onder de reclameregels moeten vallen en stichting Wakker Dier wil een strengere controle op gesponsorde wetenschappelijke publicaties.

Uit het onderzoek van stichting Wakker Dier ‘ de wetenschap als reclamebureau’ blijkt verder dat de zuivelindustrie op vele lagen van de WUR invloed uit oefent.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reacties

  1. Rachel:

    Is dit happynews? Hier word ik niet vrolijk van.

  2. Bernard Weiss:

    Wakker Dier? Was dat niet die club die véél te nauwe banden onderhoudt met de Radboud Universiteit (mevrouw Vonk) en de Katholieke Universiteit Tilburg (Diederik Stapel en Michael Zeelenburg)?

    Ik ben natuurlijk maar een eenvoudige vleesetende hufter, maar dit is toch wel een pot-verwijt-ketel verhaal.

    En overigens ben ik natuurlijk wel benieuwd naar de banden van Hapynews met de snoepindustrie, lezende: “Pure chocolade geeft energie en is goed voor je spieren”…….

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?