RSS

Je DNA kan invloed hebben op je gelukservaring

Als je een vrolijk persoon bent waarbij het glas altijd halfvol lijkt, mag je misschien je ouders hiervoor dankbaar zijn. Sommige mensen zijn namelijk geboren optimisten die een ‘vrolijkheidsgen’ hebben geërfd.

Professor Elaine Fox toonde aan meer dan 100 mensen positieve en negatieve foto’s op een computerscherm, als grommende honden en lachende kinderen. Dankzij een speciale techniek kon ze zien op welke beelden de mensen zich concentreren.

Een DNA-staal van de vrijwilligers toonde aan of ze drager waren van het gen 5-HTTLPR. Dit bepaalt namelijk het niveau van het serotonine, een ‘feelgood’ hormoon. Je kunt hier twee korte versies, een lange en een korte of twee lange versies van hebben. Wie twee korte versies had, concentreerde zich op de positieve beelden en raakte minder overstuur door de negatieve. Dit gen werd al in verband gebracht met angstige, depressieve mensen,  personen die erg emotioneel op hun omgeving reageren.

Kort versus lang
Professor Fox: “Wanneer het goed gaat, profiteren dragers van de korte versies hier van. Ze reageerden op positieve beelden, wat suggereert dat ze het goed zullen doen in een positieve omgeving. Maar deze mensen zullen wel erg getroffen worden door een traumatische ervaring. Iemand met de lange versie reageert minder op zijn omgeving, die vaart het best in slechte omstandigheden, maar ze zullen niet op dezelfde manier profiteren van een goede ervaring.”

Deze resultaten kunnen gebruikt worden om een therapie te ontwikkelen voor patiënten die traumatische ervaringen moeten verwerken

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?