RSS

Koeling gebouwen met zeewater

vr, aug 26, 2011

Wetenschap en Natuur

Koeling van kantoren en andere gebouwen is goed mogelijk door middel van verdamping van zeewater. Dat blijkt uit een proef met een experimentele koelinstallatie in Dolfinarium Harderwijk, aldus innovatieplatform Agentschap NL van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vrijdag.

De proef in het Dolfinarium loopt sinds mei en de eerste resultaten wijzen op succes. De methode werkt met verdamping waarbij warmte aan de lucht wordt onttrokken. De methode was al succesvol met zoet water en blijkt nu ook te werken met zeewater.

Hoe werkt het?
De koelinstallatie is kort gezegd een stalen kast waar warme lucht instroomt en koude lucht uitstroomt. Onderweg passeert de lucht een warmtewisselaar die aan de buitenkant vochtig wordt gehouden met water. Dat water verdampt door de luchtstroom.

Een goed alternatief
Dit is een goed alternatief voor milieuonvriendelijke airco’s, aldus Agentschap NL. Tientallen gebouwen in Nederland worden al met zoet water gekoeld. Zeewater is een nog beter alternatief, aangezien zoet water schaars is. Slechts 3 procent van het water op aarde is zoet. Koeling met zeewater is ook een uitkomst voor droge gebieden en ontwikkelingslanden. Ook is de methode goed bruikbaar in landen als Aruba en Curaçao, aldus het innovatieplatform.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Eddie:

    Deze ‘zomer’ moet dat zeker gewerkt hebben.
    Veel viel er helaas niet te koelen.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?