RSS

Muziek maken helpt beter tegen depressie dan antidepressiva

Muziek maken zou meer mensen uit hun depressie kunnen helpen dan de gebruikelijke medicinale antidepressiva, suggereert een artikel van een Fins onderzoeksteam in het ‘British Journal of Psychiatry’. Na drie maanden muziektherapie hebben mensen met een depressie minder symptomen zoals spanningen en angstgevoelens.

Muziek heeft een sterk effect op het menselijke brein. Wie een instrument leert spelen, stimuleert het auditief vermogen en zal dan gemakkelijker buitenlandse talen leren. Muziek kan ook herinneringen omhoog brengen en heeft duidelijk effect op je gemoedstoestand.

Muziek brengt mensen in contact met hun emoties zonder woorden, zegt Jaakko Erkkilä van de universiteit van Jyväskylä in Finland. De patiënten die mee deden aan de muziektherapie in het Finse onderzoek bleken zich na drie maanden beter te voelen en beter te functioneren in het dagelijks leven.

Muziektherapeut Anna Maratos van de ‘Central and North West London Foundation Trust’ en collega’s geven drie redenen aan. Allereerst het esthetische genot van muziek. Ten tweede vraagt muziek maken om ritme en aandacht, wat helpt om weer in harmonie met je lichaam te komen. Als derde kan door middel van muziek contact gemaakt worden met anderen (waaronder therapeuten) zonder woorden te gebruiken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Bram:

    Muziek was het enige verschil tussen de twee onderzochte groepen, dus de conclusie dat het ‘beter helpt dan antidepressiva’ kan niet getrokken worden volgens de informatie in de abstract. Waarop is deze bewering gebaseerd?

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?