RSS

Zonnetoren in de woestijn van Arizona gaat 150.000 Amerikaanse huishoudens voorzien van duurzame energie

ma, aug 8, 2011

Wetenschap en Natuur

De woestijn is vaak een plaats waar de zon het minst gewaardeerd wordt door de mensen die er wonen. Het bedrijf Enviromission heeft een plan om dit te veranderen, ze gaan een zonnetoren met gigantische afmetingen in de woestijn van Arizona (VS) bouwen, om zo duurzame energie op te wekken.


De toren zal zo’n 800 meter hoog worden met een diameter van 130 meter. Er wordt verwacht dat de toren zo’n 200 MW aan duurzame energie zal gaan genereren. Dit is genoeg om 150.000 Amerikaanse huishoudens van stroom te voorzien. Het project zal een kleine 550 miljoen euro gaan kosten.

De manier waarop het systeem werkt is simpel doch vernieuwend, het merendeel van Arizona bestaat uit woestijn en ontvangt zoveel zon dat de gemiddelde temperatuur vaak rond de 40 graden celsius ligt. Het idee is om een broeikas aan de basis van de toren te creëren, zodat de temperatuur bij de grond tot zo’n 80-90 graden celsius verhoogd kan worden. Zoals we allemaal weten stijgt warme lucht op, dus in dit geval zal de warme lucht langs de toren omhoog gaan. De turbines in de toren zullen door de warme lucht geactiveerd worden en zo elektriciteit genereren.

Het idee om de toren zo hoog te maken heeft te maken met het feit dat hoe hoger de warme lucht komt, hoe hoger de gradiënt tussen de lucht lagen zal zijn. Hoe hoger deze gradiënt, des te meer energie er wordt omgezet.

De voordelen spreken voor zich; een schone manier van energie productie zonder enige uitstoot, behalve dan de kleine hoeveelheid warme lucht die uit de toren ontsnapt. Bovendien zal de toren geen energiebron nodig hebben, de natuur neemt dit voor de rekening.  Als alles volgens plan gaat, kan de toren 80 jaar meegaan zonder enige vorm van onderhoud.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?