RSS

Het heelal is mogelijk draaiend geboren

do, jul 7, 2011

Wetenschap en Natuur

Wetenschappers zijn er lang van uitgegaan dat het heelal volkomen symmetrisch is. Maar recente bevindingen van onderzoekers van de universiteit van Michigan wijzen erop dat dit toch niet zo is.

Om de vermeende symmetrie van het heelal te toetsen, inventariseerden de natuurkundige Michael Longo en een team van studenten de rotatierichting van tienduizenden spiraalstelsels, die zijn vastgelegd bij de Sloan Digital Sky Survey. In een volkomen symmetrisch heelal zou in elke richting evenveel stelsels te zien moeten zijn die met de klok mee draaien als stelsels die de andere kant op roteren.

(Hunab-K'u - Klik op afbeelding)

Dat blijkt echter niet zo te zijn. Het hemelgebied in de richting van de noordpool van ons Melkwegstelsel telt meer ‘linksdraaiende’ stelsels – stelsels die tegen de klok in draaien – dan ‘rechtsdraaiende’. En dat effect strekt zich uit tot een afstand van meer dan 600 miljoen lichtjaar. Het getalsmatige verschil is niet zo heel groot – een procent of zeven – maar de kans dat dit op toeval berust is heel klein.

Volgens Longo kan dit betekenen dat het heelal al sinds zijn ontstaan om een bepaalde as draait. En als dat zo is, zou in de richting van de galactische zuidpool juist een overschot aan ‘rechtsdraaiende’ stelsels te zien moeten zijn. Of dat inderdaad zo is, zal moeten blijken uit een survey van de zuidelijke hemel die momenteel wordt uitgevoerd. (Astronieuws)

Meer informatie:  The universe may have been born spinning

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?