RSS

Verhagen wil elektrische auto stimuleren

do, jun 30, 2011

Wetenschap en Natuur

De introductie van elektrische auto’s in Nederland gaat minister Verhagen nog niet snel genoeg. Het kabinet wil dat er in 2015 zo’n 15.000 tot 20.000 elektrische auto’s rondrijden in Nederland. Een pakket extra maatregelen moet het proces bespoedigen.

Om te beginnen komt er een aantrekkelijk fiscaal pakket. Elektrische en semi-elektrische auto’s worden voor zover zij minder dan 50 gr/km CO2 uitstoten (en dat is meestal het geval) t/m 2015 worden vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en fiscale bijtelling. Daarnaast zal de vrijstelling voor de BPM worden gehandhaafd. Deze maatregelen zijn opgenomen in de Autobrief van de staatssecretaris van Financiën.

Ook stelt de minister 16 miljoen beschikbaar voor vijf proeven met slimme netten, die nodig zijn voor elektrisch rijden.

Hij wil elektrisch rijden versneld uitrollen in vijf tot tien kansrijke regio’s. Met zulke regio’s wil Verhagen ambitieuze green deals sluiten. Ook steeds meer gemeenten, steden en regio’s worden enthousiaster. Dat is een goed teken, want ook lokale overheden kunnen optreden als launching customer.

Verhagen wil ook dat leasemaatschappijen, openbaar vervoers- en taxibedrijven veel meer elektrische voertuigen in gaan zetten. Om dit proces te bespoedigen, wil de minister dat er een goed netwerk komt aan laadpalen en snellaadpalen. Ook zou hij bereid zijn om extra financiële regelingen hiervoor te treffen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reacties

 1. Ineke:

  Helaas zie ik niets in de elektrische auto. Laatst liep ik met een buurjongen van 14 jaar op en hij zei: maar dan hebben we nóg iets nodig wat vervuild om die elektriciteit op te wekken. Waarom stelt een kind van 14 deze wijze vraag, en de politiek niet? Hoe dom kun je zijn…Dan is de co2 uitstoot niet van de auto maar van de centrales. Gelukkig is er op het gebied van waterstof omzetting en vrije energie een enorme ontwikkeling aan de gang. En daar ligt volgens mij de toekomst, goedkope bijna gratis energie welke niet vervuild. De hele elektrische auto is volgens mij zand in de ogen strooien, we kunnen zonder nuon en shell autorijden in de zeer nabije toekomst. Of misschien hebben we wel geen vervoers middelen meer nodig, als de uitvinding van de teleportatie poort in productie wordt gebracht.Geen files en lange vliegreizen meer, maar gewoon gebeamd worden naar de andere kant van de wereld. dat lijkt me wel wat…

 2. Rene:

  Ineke,

  Kijk eens op Betterplace.com van Shai Agassi. Betterplace rolt op dit moment in Israel, Denemarken en Australie een netwerk van oplaadstations en accuwisselstations uit voor electrische auto’s met verwisselbare accu’s. De stroom voor deze auto’s komt volledig van duurzame energiebronnen. Dus ik geloof dat het probleem van jou en je buurjongen hierdoor volledig getackeld is.

  Trouwens auto’s op waterstof zijn niet de oplossing. De waterstof moet namelijk geproduceerd worden. Het is alleen een energiedragen. Waterstof wordt op dit moment voornamelijk geproduceerd uit olie.

 3. Ineke:

  OK Ren, dank voor je reactie. Blijkt de waterstof toch ook weer niet safe te zijn. Ik ga eens kijken op de website. En ja, duurzame energie bronnen, daar ligt de toekomst.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?