RSS

Wat je eet is belangrijker dan hoeveel je eet

vr, jun 24, 2011

Gezondheid en Voeding

Het is officieel: chips zijn de grootste dikmaker. Wie zich geregeld te buiten gaat aan een zakje, heeft het meest kans om in de loop der jaren extra kilo’s bij te kweken, aldus een Harvard-onderzoek. Daarentegen vermageren mensen die geregeld yoghurt, fruit, groenten, noten en volkorenproducten eten.

Terwijl een heleboel mensen zich onderwerpen aan diëten waarbij je amper 1.200 calorieën per dag mag eten, hebben onderzoekers uitgevogeld dat wat je eet belangrijker is voor je gewicht dan de grootte van je porties.

De onderzoekers van de Harvard School of Public Health analyseerden het individuele voedingspatroon en de levensstijl van ruim 120.000 Amerikanen over een periode van twintig jaar. Alle deelnemers waren bij het begin niet te dik of zwaarlijvig. Gemiddeld waren ze na twintig jaar 7,73 kilo bijgekomen, of goed 1,52 kilo om de vier jaar.

Chips
Een kleine kilo daarvan is toe te schrijven aan het geregeld eten van chips. ‘Dat is opvallend. De voornaamste reden is dat de meeste mensen het vaak niet kunnen laten bij een handjevol, maar meteen een hele zak naar binnen werken’, zegt professor Walter C. Willett, hoofd van de onderzoekers.

Ook aardappelen staan op de lijst van dikmakers. ‘Gekookte aardappelen verteren heel snel. Daardoor worden ze in ons bloed snel tot suiker omgezet en geven ze ons niet lang een voldaan gevoel’, zegt Willet.

Hij vergelijkt het met een appel. ‘Die eet je trager, omdat je meer moet kauwen, maar een appel verteert ook traag. De maag heeft tijd nodig om de appelcellen af te breken, waardoor het suiker van de appel heel traag in ons bloed wordt opgenomen. De vezels in het fruit vullen onze maag en geven ons langer een voldaan gevoel dan wanneer we een bord aardappels eten.’

‘Slechte’ koolhydraten
Het doet er dus niet per se toe hoeveel je van iets eet; wát je eet, is belangrijk. ‘Door slechte koolhydraten te vervangen door meer yoghurt, noten, groenten, fruit én volkorenproducten, verdik je minder of vermager je zelfs’, aldus de wetenschappers.

Ook de levensstijl werd onder de loep genomen. Zo was gemiddeld een uur per dag tv-kijken goed voor gewichtstoename. Wie onlangs gestopt was met roken, werd gemiddeld bijna 2,5 kilo zwaarder.

Mensen die meer óf minder sliepen dan zes tot acht uur per dag, bleken gemiddeld zwaarder te worden dan de rest. ‘Sporten hoort in een gezond leven thuis. Maar toch blijft wat je eet belangrijker als het gaat om je lichaamsgewicht. Kleine aanpassingen aan je voedingspatroon en levensstijl kunnen het verschil maken tussen slank blijven en dik worden.’

De studie van Harvard zou tot nu toe de meest diepgravende zijn op het gebied van voedingspatronen en de effecten van slaap- en rookgewoonten op de gezondheid.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , ,

Reacties

  1. Moira:

    Ik ken een internetcommunity (30bananasaday.com) waar mensen ‘low fat raw vegan’ eten. Het gros van de calorieën komt van fruit, de rest van (blad)groente en noten. Veel van deze mensen eten 3000 (drieduizend! geen tikfout…) calorieën per dag, komen niet aan of vallen zelfs af wanneer ze te dik zijn en voelen zich supergezond. Volgens deze mensen is dat dieet hét dieet waarvoor mensen gemaakt zijn. Met dat dieet kan je lichaam het beste uit de voeten. In de media lees ik steeds vaker over onderzoekjes die hun beweringen staven…

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?