RSS

Ook Italianen wijzen kernenergie af

In een zondag en maandag gehouden referendum heeft ook Italië zich tegen (her)invoering van kernenergie uitgesproken. De plannen van de regering Berlusconi om vier nieuwe kerncentrales te bouwen zijn daarmee van tafel. Eerder besloten Duitsland en Zwitserland al kernenergie de rug toe te keren.

De regering Berlusconi had recentelijk een wet doorgevoerd om de herinvoering van kernenergie weer mogelijk te maken. De Italiaanse kerncentrales werden na een referendum in 1987 ontmanteld of omgebouwd tot gewone elektriciteitscentrales. Aangezien Italië nauwelijks over eigen energiebronnen beschikt, koopt het land via kernenergie opgewekte stroom uit Frankrijk.

De regering Berlusconi wilde met de herinvoering van kernenergie, het land minder afhankelijk maken van buitenlandse energie. Daarvoor zouden op korte termijn 4 nieuwe kerncentrales moeten worden gebouwd.

De regering Berlusconi heeft nooit willen onderzoeken of ook op een andere wijze dan met kernenergie in de binnenlandse energiebehoefte zou kunnen worden voorzien en de energie-afhankelijkheid van het land zou kunnen worden verminderd.

In het referendum heeft nu het overgrote deel van de ruim twintig miljoen Italiaanse stemgerechtigden zich tegen herinvoering van kernenergie uitgesproken. In totaal bracht 57 procent van de Italiaanse kiezers zijn stem uit – ruim boven de 51 procent die nodig was om de referenda geldig te laten zijn.

Ook voor andere plannen lijken de kiezers een stokje te hebben gestoken. Zo sprak men zich in het referendum ook uit tegen de privatisering van het waternet en zal Berlusconi zich bij de rechter moeten melden wanneer deze dat nodig acht, en niet wanneer Berlusconi’s agenda dat toelaat.

Italië is na Duitsland en Zwitserland het derde Europese land dat kernenergie de rug toekeert.

Nederlandse regering
De Nederlandse regering wil in Borssele spoedig tenminste één nieuwe kerncentrale bouwen. GroenLinks heeft een wet in voorbereiding, waardoor ook in Nederland een referendum over de nucleaire plannen van het kabinet kan worden gehouden.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Een referendum is hét middel om te toetsen of er breed draagvlak is voor zo’n ingrijpend en omstreden besluit als de bouw van een nieuwe kerncentrale.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?