RSS

Afrika bezint zich op groene toekomst

Terwijl ministers van de G20 gisteren (dinsdag) in Parijs bijeenkwamen om te spreken over nucleaire veiligheid, begon 6000 kilometer verderop een conferentie over “groene groei.”

In Brazzaville, de hoofdstad van de Republiek Congo, wordt voor de tweede keer het Green Business Forum gehouden. Milieuactivisten, beleidsmakers en zakenlieden vergaderen vier dagen lang over duurzame economische ontwikkeling.

Beide bijeenkomsten komen op een cruciaal moment. De industrielanden herbezinnen zich, na de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima, op kernenergie, terwijl veel Afrikaanse leiders zich realiseren dat duurzame ontwikkeling de toekomst van Afrika zal bepalen.

De conferentie in Brazzaville is bedoeld om “huidige zorgen” aan te kaarten en het publiek bewust te maken van het belang van duurzaam zakendoen, bosbehoud in het Congobekken en de problemen met voedselzekerheid, zei Sylvestre Didier Mavuenzela, voorzitter van de Kamer van Koophandel in Pointe-Noire in Congo, deze week in Parijs.

“Voor investeerders uit het midden van Afrika, Europa, Azië en de Verenigde Staten, biedt het forum kansen op het gebied van ecobusiness. Tegelijkertijd wordt de noodzaak tot ontwikkeling en verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking benadrukt.”

OESO
Mavuenzela zei tegen journalisten dat de organisatoren van het forum, inclusief het Congolese ministerie van Ontwikkeling en Milieu, zich bewust zijn van de groei van de groene economie.  “Als Centraal-Afrika zich niet roert in deze sector, zal het niet kunnen profiteren van de voordelen die groene business met zich meebrengt en die ervoor zorgen dat de economische kwetsbaarheid van de regio afneemt.”

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), stelde eerder al dat “overheden nieuwe banen en groei moeten creëren door te investeren in de groene economie” en dat landen “een beleid moeten voeren gericht op innovatie, investeringen en ondernemerschap om zo een groenere economie te stimuleren.”

De OESO publiceerde vorige maand het rapport ‘Towards Green Growth’, waarin een praktisch raamwerk voor economische groei en milieubescherming is uitgewerkt. “Veel landen in Afrika hebben een grote rijkdom aan grondstoffen en er moet specifiek beleid ontwikkeld worden om hier duurzaam me om te gaan”, zei Nathalie Girouard van de OESO.

“Duurzame groei is zowel voor de economie als voor het milieu van belang”, stelt de OESO. “Alleen al op het gebied van grondstoffen kunnen tegen 2050 biljoenen geïnvesteerd worden in duurzame ontwikkeling.”

Zonnepanelen
In de aanloop naar Rio+20, een conferentie van de Verenigde Naties over Duurzame Ontwikkeling in 2012, zijn diverse landen in Afrika en elders in de wereld al tot de conclusie gekomen dat duurzame ontwikkeling economisch van belang is. Er wordt geïnvesteerd en er worden partnerschappen gevormd.

Rwanda beschermt bijvoorbeeld het leefgebied van gorilla’s en geeft daarmee ook het toerisme een impuls.

In Benin installeerde de Association Béninoise pour l’Eveil et le Développement (ABED), een niet-gouvernementele organisatie, zonnepanelen in dorpen. ABED wil plattelandsvrouwen zelf leren hoe ze hun dorpen van stroom kunnen voorzien, zegt projectmanager Christèle Adedjoumon.

Beninese plattelandsvrouwen volgden gedurende zes maanden een cursus aan het Barefoot College in India. Het Barefoot College, dat zelf gebruik maakt van zonne-energie, leidt vrouwen uit arme dorpen op tot gezondheidsprofessionals en technici.

Paris-Nairobi Climate Initiative
Frankrijk, dat dit jaar voorzitter is van de G8 en de G20, heeft benadrukt dat energievoorziening en ontwikkeling topprioriteiten zijn voor Afrika. In april lanceerden de Franse minister van Milieu, Nathalie Kosciusko-Morizet en de Keniaanse premier Raila Odinga het Paris-Nairobi Climate Initiative, gericht op schone energie voor Afrika en landen elders in de wereld die kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering.

Bij de lancering van het initiatief in Parijs waren negentig delegaties aanwezig. Die kwamen uit Afrika, de G20-landen en de rest van Europa, en van VN-organisaties, ontwikkelingsorganisaties en energiebedrijven, inclusief het Franse EDF en Enerca uit de Centraal-Afrikaanse Republiek.

A. D. McKenzie

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?