RSS

8 grootschalige zonne-energiecentrales die nu gebouwd gaan worden

Technologie is tegenwoordig de drijfveer van de wereld en elektriciteit is de drijfveer van technologie. Tot op heden waren fossiele brandstoffen zoals kolen en petroleum de belangrijkste bronnen van elektriciteit. Maar nu de reserves beginnen op te raken is er een dringende noodzaak voor alternatieve, schonere en duurzame vormen van elektriciteit. En er is één alternatief die er letterlijk met kop en schouder bovenuit steekt. De zon.

Mensen beginnen het potentieel van de zon in te zien en dit leidt tot verschillende projecten over de hele wereld om de energie van de zon om te zetten naar bruikbare energie. We hebben een overzicht gemaakt van een paar interessante projecten die wellicht een grote impact op onze toekomst gaan hebben.

1. Google investeert in ‘s werelds grootste zonnetorencentrale.


Het lijkt er echt op dat Google een antwoord op alles heeft. Het is al lang duidelijk dat zij de koning zijn van het internetzoeken zijn. Nu zijn ze bezig om het antwoord te vinden op de vraag naar alternatieve energie. Google investeert 168 miljoen dollar  in een nieuw te bouwen zonne-energie centrale, ontwikkeld door BrightSource energie.

De centrale zal gebouwd worden in de Mojave woestijn in Californië (USA). Het Ivanpah Solar Electric Generating Systeem (ISEGS) van Brightsource zal naar verluidt 392 megawatt aan schone zonne energie gaan genereren, wat goed is voor de energiebehoefte van 140.000 huizen tijdens piekuren. Het project is opgeknipt in drie fasen en moet in 2013 volledig klaar zijn. Interessant feitje is dat dit de grootste investering ooit die door Google gedaan is.

2. Gigantisch zonne-energie project Desertec in de Sahara zal Europa gaan voorzien van energie.


In de woestijn van Noord-Afrika zou het grootste zonne-energie project ooit nu van start gaan. Het Europees Solarproject ‘Desertec’ zal heel Europa met energie kunnen bevoorraden. Volgens experts zou het Europees Solarproject Desertec 400 miljard euro aan investeringen kosten, 350 miljard euro daarvan gaat naar de bouw van de installatie, de rest wordt in een gelijkstroom- en hoogspanningsnet gepompt. Dat net moet de stroom dan vanuit de Sahara naar Europa transporteren. De regio in Noord-Afrika die bij het project is ingeschakeld, zou ongeveer negen miljoen vierkante kilometer bestrijken.

In de zomer kan de temperatuur er opklimmen tot 50, 60 graden Celsius. “Zes uren zon uit de woestijn zou meer energie kunnen produceren dan de mensheid in een heel jaar kan verbruiken”, stelt de Club van Rome voor in een recente studie. Een keten van installaties zal met spiegels de energie van de zon bundelen en gebruiken om stoom op te wekken voor turbines. Het systeem kan de energie opslaan zodat er een permanente energielevering is, ook ’s nachts en tijdens periodes van slecht weer. Uiteindelijk kan de vrijgekomen elektriciteit naar de Europese markten overgebracht worden. We hopen wel dat Afrika er ook voordeel aan zal hebben.

3. Zuid-Afrika kondigt plannen aan voor een groot  zonne-energiepark


In 2008 kende Zuid Afrika een ernstig elektriciteit tekort en had het land flink te kampen met stroomuitvallen. Sindsdien wordt energie zelfs gerantsoeneerd. Sommige van de landen die om Zuid-Afrika heen liggen zijn ook  afhankelijk van dit land voor hun energie. Bewustwording van de noodzaak voor een lange termijn oplossing heeft geleid tot de beslissing om deze zonne-energiecentrale te bouwen. Het enorme  zonne-energiepark komt te liggen in Upington in het noordwesten van Zuid-Afrika aan de rand van de Kalahari woestijn en moet 5000 Megawatt gaan  leveren aan het elekriciteitsnet van Zuid-Afrika. De kosten bedragen zo’n 150 miljard rand (1,6 miljard euro). Het enorme park moet ongeveer 12.300 banen extra op gaan leveren.

4. Het Amerikaanse leger gaat 1 gigawatt aan schone energie produceren.

Het Amerikaanse leger heeft 14000 hectare land van Fort Irwin in de Mojave Woestijn (Californië) geleased voor het bouwen van een zonne-energie complex dat goed is voor 1GW aan energie. Het land zal geleased worden aan de Irwin Energie Security partners (IESP) tegen een vergoeding van $2 miljard dollar. De IESP groep zal de opgewekte energie gebruiken voor de militaire basis maar ook voor het publieke stroomnet.

5. De staat van Californië heeft toestemming gegeven om de zonne-energie capaciteit van de VS te verdubbelen.


Woestijnen gaan goed samen met zonne-energie, veel projecten worden hier dan ook gebouwd. Het bureau van Land Management in de VS heeft toestemming gegeven om bijna 10.000 hectare van de Californische woestijn te gebruiken voor 2 projecten. Het 1000 MW MW Blythe Solar Power Project zal het vlaggenschip worden. Het wordt ontwikkeld door Solar Millennium Inc. En brengt een kostenplaatje met zich mee van 6 miljoen dollar verspreid over de komende 6 jaar. Een kleiner 250 MW Beacon Solar Energy Project zal over 3 jaar gebouwd worden, dit wordt gedaan door NextEra Energy.

6. Een ambitieus project om het grootste zonnedak van Noord-Amerika in New Jersey te bouwen.


Daken van grote gebouwen zijn uitermate geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Winkelketen Toys ‘’R’’ Us in het Jersey Gardens winkelcentrum in Elizabeth, New Jersey laat zien hoe het moet door het gehele dak (bijna 100m2) te gebruiken voor een zonnepanelen constructie. Er zullen in totaal 37.000 zonnepanelen op het dak geplaatst worden die meer dan 5 MegaWatt aan energie zullen opwekken. Het zal gebouwd en onderhouden worden door de SunPower corporatie en zal voorzien in 72% van het totale energieverbruik van het winkelcentrum. Er zijn plannen voor een tweede  dakinstallatie bovenop het distributiecentrum van White Rose Inc. Beide installaties staan garant voor 5 MW aan energie.

7. Cobra Energie wil $1 miljard investeren in een zonne-energiecentrale in Australië.

In Australië heeft het Spaanss bedrijf Cobra Energy aangeboden om een zonne-energie centrale te bouwen ter waarde van $1 miljard dollar. Dit bedrijf heeft hiervoor ook subsidie aangevraagd bij de Australische overheid onder het Solar Flagships programma die als doel heeft 400 MW van de energiebehoefte uit zonne-energie te halen.

Cobra heeft bewezen de expertise in huis te hebben middels meerdere succesvolle projecten in Spanje. Dit nieuwe project wordt  aandachtig gevolgd vanwege het innovatieve idee om overbodige zonne-energie op te slaan in gesmolten zouten. Zodat de centrale ook  ‘s nachts energie kan blijven genereren.

8. Tata Power heeft plannen om India’s grootste zonne-energiecentrale te bouwen.


India heeft een ambitieus project, genaamd National Solar Mission, gestart om hiermee India een grote partij op het gebied van zonne-energie te maken. Deze missie zal in 3 fases gaan, met het uiteindelijke doel 20 GW te bereiken. Er wordt in India heel enthousiast gereageerd op dit plan, en er zijn al enkele honderden voorstellen om dit te realiseren.  Waaronder een plan van een van de grootste bedrijven bedrijven in India, de Tata Groep. Deze groep heeft plannen om India’s grootste zonne-energiecentrale in Mithapur, Gujarat te bouwen. Dit project zal 50 MW gaan opleveren wat niet alleen door de Tata groep gebruikt zal worden, maar ook beschikbaar wordt gesteld aan het publieke elektriciteitnet.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reacties

 1. Sipke:

  gaaf!

 2. Gino:

  Als we nou gewoon beginnen met alle huizen van Nederland van zonnecollectoren te voorzien dan wordt energie een gemeenschappelijk bezit en niet weer in de handen van grote bedrijven die vervolgens ons te veel laten betalen voor de stroom.
  30% van alle daken in Nederland voorzien van zonnecollectoren is al voldoende om ons Selfsupporting te maken.

 3. Marco:

  Over ‘2. Gigantisch zonne-energie project Desertec in de Sahara zal Europa gaan voorzien van energie.’:

  “… We hopen wel dat Afrika er ook voordeel aan zal hebben.”

  Dat is inderdaad te hopen. Want zoniet, blijft er de ongelijke verdeling van het rijke Europa vs het arme Afrika. Wat natuurlijk een goede voedingsbodem is voor terreurnetwerken.

  En ik blijf me toch afvragen in hoeverre de enorme afstand Nederland – Sahara voor ons toch een nadeel is.

  Hoe dan ook; Ik zou toch liever zien dat Nederland investeert in bv het Blauwe energie project op de Afsluitdijk (osmotische energie-winning uit de zoet naar zoutwater-menging); en de laddermolen van Wubbo Ockels. De laatste vangt dus windenergie op enkele kilometers hoogte, waar veel meer wind/storm heerst. Wat goed is voor 60 megawatt. Alhoewel het nog wel even een kwestie van geduld is; Werkzame modellen worden in 2020 verwacht.

 4. Rudolf:

  Mooi, werd tijd!

 5. Richard (Natuur & Milieu):

  Zo stoer, al die ontwikkelingen! Steun de ontwikkeling van zonne-energie en teken ook de petitie op http://www.zonzoektdak.nl!

 6. Walter:

  @Gino:
  juni 9th, 2011 om 10:23
  Massaal zonnecollectoren op daken in Nederland en andere landen zijn inderdaad een mooie oplossing voor het duurzaam opwekken van elektra, maar helaas moet eigenlijk het net gemoderniseerd worden, dit gaat misschien wel een triljard Euro kosten, dus wat je misschien zelf het beste het eerst kan doen, is gewoon het isoleren van je huis, bij isolatie van je muren heb je al het grootste voordeel, als je geld over hebt, doe dan je dak en ten slotte je vloer. Als je het laatste gas uit de Nederlandse gasbel voor wil zijn, neem je een schitterende 100% duurzame speksteenkachel en je bent niet meer afhankelijk van de jaarlijkse stijging van de gasprijs.

 7. Hadewijch Verhenne:

  Nog een vraagje specifiek aan Walter:
  Ik overweeg om op lange termijn een 100 Procent duurzame speksteenkachel te kopen (zal er nog heel lang voor moeten sparen), maar als ik nu voor mijn gewone houtkachel zit, merk ik dat hij heel veel fijn stof afgeeft;
  Iedere keer als ik hem open moet doen om hout bij te steken, of om de as er elke morgen uit te vegen, adem ik fijn stof in.

  Gewoon bij het binnekomen in de living, vanuit dit bureau of vanuit de slaapkamer, merk ik het verschil: de lucht in de living is veel stoffiger dan de lucht in de andere ruimtes.

  Nu komt mijn vraag: hoe zit het met fijn stof in de ruimte waar die die 100 procenet duurzame speksteenkachel staat?
  Want naast het ecologisch aspect vind ik gezondheid van de binnenhuislucht ook niet onbelangrijk . . .

  Stuurt u een antwoordje?

  Ofwel persoonlijk naar mijn mailadres, maar eigenlijk is het goed dat alle bezoekers van deze site van uw kennis mee kunnen genieten, dus het zou fijn zijn als u het plaatst als reactie op deze site.

  met vriendelijke groeten,

  Hadewijch Verhenne

 8. Marlies:

  Wat vindt ik dit heerlijk positieve berichten… maarrrrr waar blijft Nederland?? Nederland produceert nog steeds de meetse energie op KOLENcentrales??? Hoe is dát mogelijk in deze tijd???

 9. Francois van Iersel:

  Geweldig mooie projecten. Fijn dat er zoveel onuitputtelijke andere energie bronnen zijn zoals de zon en de wind.

 10. Maurits:

  @Marlies, kijk eens: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_elektriciteitscentrales_in_Nederland

 11. John:

  @Hadewijch Verhenne:

  ‘maar als ik nu voor mijn gewone houtkachel zit, merk ik dat hij heel veel fijn stof afgeeft;
  Iedere keer als ik hem open moet doen om hout bij te steken, of om de as er elke morgen uit te vegen, adem ik fijn stof in.’

  – Toch even een reactie, al betwijfel ik of je dit ooit nog zal lezen.

  Zo te lezen mankeert er wat aan je rookkanaal, want je hebt te weinig ‘trek’. Ik heb zelf een HR-houtkachel (waar ik uitsluitend mee stook, de stadsverwarming gebruik ik al jaren niet meer) en nee, die ruik ik niet als ik de deur open doe.

  Daarbuiten vraag ik me af waarom je elke dag de as eruit haalt? Ik maak de aslade 1 per week leeg, en de as in de kachel moet je voor een optimale verbranding juist laten liggen.

  Ik heb in ieder geval geen last van fijnstof. Wel af en toe van teveel warmte. 😉

 12. martin B:

  Desertec , ter groote van 9 miljoen vierkante kilometer, jaja ongeveer net zo groot als de verenigde staten . Zou Europa van alle stroom kunnen voorzien.
  gaat niet gebeuren.

 13. martin B:

  Desertec wordt 9 miljoen vierkante kilometer groot, dat is 300 keer zo groot als Nederland en net zo groot als geheel de verenigde de staten van Amerika. Jaja .

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?