RSS

Horeca groeit weer

do, mei 26, 2011

Economie en Ondernemen

De Nederlandse café’s, snackbars, restaurants en hotels hebben in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet flink zien groeien.

De groei kwam dit keer niet alleen van prijsverhogingen, er werd ook echt meer verkocht. Voor restaurants was dat voor het eerst in meer dan drie jaar tijd, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In totaal kwam de horeca-omzet 6,2 procent hoger uit dan in het eerste kwartaal van 2010. Daarvan was 3,7 procent te danken aan meer afzet en 2,4 procent kwam voor rekening van prijsverhogingen.

De cafetaria’s boekten de grootste groei; hun omzet was 7,8 procent hoger dan een jaar eerder. Voor het overgrote deel (5 procent) was dit te danken aan meer verkochte friet, snacks en dranken. Cafés zagen met 1,8 procent de kleinste groei van het verkochte volume. ”De groei is daar nog bescheiden.”

Dat de horeca nu echt groeit, werd volgens het CBS weleens tijd. ”Ze hebben een paar hele slechte jaren gehad”, zei econoom Peter Hein van Mulligen. Zo namen de consumentenbestedingen in 2010 met 1,5 procent toe, maar daalde de horeca-omzet nog met 2,9 procent weet het CBS.

Hotels boekten in het eerste kwartaal van dit jaar een omzetgroei van 6,7 procent, dat is een iets minder grote groei dan in het voorgaande kwartaal. Het aantal geboekte kamers meldt het CBS niet.

Volgens Van Mulligen doen de hotels het gewoon goed en was 2010 voor hen ook niet heel slecht.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?