RSS

EU wil eindelijk plastic tasjes in de ban – Stem mee!

De EU bekijkt hoe het gebruik van plastic draagtasjes kan worden teruggedrongen. Een belasting opleggen, meer voor laten betalen of een regelrecht verbod. Dat zijn enkele van de opties die de Europese Commissie opsomt voor het terugdringen van het gebruik van plastic tassen. Om te weten wat de beste oplossing is, vraagt de EU naar de mening van het publiek.

Ook een algemeen verbod behoort tot de mogelijkheden. Europa wil jouw mening hierover weten en je hebt tot augustus de kans om je mening te geven inzake de maatregelen die de Commissie zou kunnen nemen om het gebruik van plastic tassen te reduceren. Dus help mee om het plastic afval terug te dringen en laat je stem horen.

Volgens de EC gebruikt een doorsnee Europeaan gemiddeld 113 tot 850 van die tasjes per jaar en worden ze amper herbruikt. In 2008 werden in Europa 3,4 miljoen ton draagtassen geproduceerd – goed voor het gewicht van meer dan 2 miljoen personenauto’s.

Ondanks het feit dat verschillende EU-lidstaten al maatregelen genomen hebben om het gebruik van plastic tassen terug te dringen, blijft het dramatische gevolgen voor het leefmilieu.

De EC wijst op de grote gevolgen die deze draagtassen hebben voor het leefmilieu. In de Middellandse Zee alleen al drijven nu zo’n 250 miljard plastic deeltjes rond met een totaalgewicht van 500 ton. De levende zeedieren die deze deeltjes binnenkrijgen, kunnen erin stikken. Het water zelf kan sterk vervuild worden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

 1. Marije Alberts:

  Ik woon in de Franse Alpen en in de hele regio van de Hautes Alpes worden sinds 3 jaar geen plastic tasjes meer bescikbaar gesteld in de supermarkten!!! Er zijn leuke draagtassen te koop voor weinig.
  En alle inwoners van dit mooie stukje aarde heeft daar van de 1 op de andere dag mee ingestemd. Dit zouden ze over de hele wereld moeten doen. ga er voor EU kan alleen maar goeds teweeg brengen!:)

  Groetjes Marije

 2. Paul:

  Er zijn goede alternatieven. Bigshopper, papieren tasjes. Dus verbieden is verantwoord

 3. Kerklau:

  Draagtassen kunnen inderdaad ook prima milieuvriendelijk zijn. In onze webshop http://www.draagtassen-kerklau.nl hebben wij daarom ook een ecologisch assortiment. 100% milieuvriendelijke draagtassen voor een duurzaam gebruik.

 4. Hilde:

  Het is bizar dat Nederland nog niets doet aan de hoeveelheid plastic tasjes. Daarom is vandaag http://www.bagtobasic.nu gelanceerd. Wil jij ook dat er een einde komt aan 1,5 miljard plastic tasjes jaarlijks in de vuilnisbak? Steun ons dan door onze Facebook te liken: http://www.facebook.com/bagtobasic

 5. Paul Alofs:

  Hennep 1) (in volle Indische hennep) Aziatische kruidachtige plant. 2) zijn vezel gebruikt om touw en stout stoffen te maken.

  Plastic – in staat om gegoten te worden; Pluant, soepel. Het woord plastic komt uit de Griekse “plastikos”, wat “moldable” betekent.

  Conventioneel plastic is niet biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat onze stortplaatsen groeien en groeien. Plastic materialen zijn gebaseerd op een eindige bron die niet beschikbaar is voor toekomstige generaties. Plastic heeft veel toepassingen, van verpakking van voedingsmiddelen en industriële producten, naar binnenkant van auto’s, kappen van elektronische artikelen, films, opslagflessen, containers en binnen een groot aantal andere industrieën

  Zie actueel materiaal voor details over bestaande materialen
  Bio-Based Plastics and Composites kunnen worden en worden al in grote mate gebruikt door de industrie, met name door de automobiel-, verpakkings- en bouwindustrie. De ramingen geven een cijfer van ongeveer 500.000 ton per jaar en een tweecijferige groei in de Europese Unie.
  Hemp Plastics kan vijf keer stijver zijn en 2,5 keer sterker dan polypropyleen, waardoor de schroef niet wordt gescheurd en de vorm zoals glasvezels doet en in tegenstelling tot glasvezels geen veiligheids- en gezondheidsrisico’s oplevert. Het herstelbare bestanddeel komt uit deze natuurlijke planten en kan meer dan de helft van het gewicht bedragen, tot 80 procent. Al deze eigenschappen maken het geschikt voor de productie van duurzame producten.
  Hemp geschiedenis is goed gedocumenteerd. Hemp is al duizenden jaren gebruikt voor voedsel, kleding, brandstof en papier. Hennep is de non-drug vorm van cannabis. Deze industriële hennep wordt bekend als het oogst van de toekomst. We maken het het gewas van het heden. In 1997 ontwikkelde een bedrijf, een universiteit, professoren en andere industrie een 25% Hemp plastic product genaamd ‘high fly’. Dit product is ontwikkeld met behulp van unieke expertise en vindingrijke bedrijven. Vandaag zijn er verschillende soorten hennepplastic beschikbaar.
  Kom bij onze maillijst
  E-mail identiteit
  SUBSCRIBE
  Delen
  Email To A Friend
  Volg ons

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?