RSS

Stam uit Amazone heeft geen abstract concept van tijd

Britse wetenschappers hebben een stam in het Amazonewoud ontdekt die geen woorden heeft voor tijdsaanduidingen.

Wetenschappers van de universiteit van Portsmouth bestudeerden acht weken lang de Amondawastam in Brazilië en ontdekten dat de stamleden geen woorden hebben voor bijvoorbeeld concepten als ‘week’, ‘maand’ of ‘jaar’, maar wel een onderscheid maken tussen dag en nacht, en regenseizoen en droog seizoen, zo schrijft de BBC.

Bovendien had niemand in de gemeenschap een leeftijd. In plaats daarvan veranderen ze hun naam om hun levensfase en positie in de maatschappij aan te duiden. Zo zal een klein kind zijn naam doorgeven aan een pasgeboren broertje of zusje en zelf een nieuwe naam aannemen.

Ook bestaan er in de taal van de stam geen uitdrukkingen waarin het begrip van verstrijkende tijd aan bewegingen door ruimte wordt gekoppeld, zoals ‘ik heb de hele nacht doorgewerkt’, of ‘die gebeurtenis is aanstaande’.

Volgens hoofdonderzoeker Chris Sinha is het de eerste keer dat wetenschappers erin geslaagd zijn om te bewijzen dat tijd geen universeel menselijk concept is, zoals eerder gedacht.

Professor Sinha, die zijn bevindingen in het vakblad Language And Cognition publiceerde, zegt dat voor deze stam tijd niet op dezelfde manier bestaat als voor ons. “We kunnen nu met zekerheid zeggen dat er minstens een taal en cultuur is die geen concept heeft van tijd als iets dat kan worden gemeten of geteld, of waarover abstract kan worden gesproken.”

Vrijheid
Dit betekent echter niet dat de Amondawa “mensen buiten de tijd” zijn, maar “ze leven in een wereld van gebeurtenissen in plaats van dat ze gebeurtenissen ingebed zien in de tijd”.

“Voor deze gelukkige mensen is tijd geen geld, ze hebben geen deadlines en niemand heeft het over volgende week of volgend jaar”, zegt Sinha. “Je zou kunnen zeggen dat ze een bepaalde vrijheid genieten.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?