RSS

Oudste yogaleraar (81) van Nederland denkt niet aan stoppen

De Amsterdamse Rivierenbuurt koestert een bijzonder geheim: de yogastudio van de 81-jarige Fred van Beek, de oudste van Nederland. Vandaag bestaat zijn studio exact 50 jaar en dat is voor Van Beek aanleiding om na te gaan denken over de volgende stap in zijn carrière.

Achter de deur van Uiterwaardenstraat nummer 40 bevindt zich een oase van rust, creativiteit en spiritualiteit. “Maar zonder zweverigheid, hier is niks hocus pocus  aan,” aldus de energieke Van Beek die met zijn verschijning zelfs in Amsterdam de aandacht trekt.  In de jaren ’70 gaf de Soefi beweging in Nederland haar erediensten in zijn studio. Van Beek organiseerde er theatervoorstellingen, zondagconcerten en exposities van meer en minder bekende beeldend kunstenaars. Vandaag de dag is het een plek waar mensen yogales kunnen krijgen van het eerste uur, even op adem kunnen komen of gemasseerd kunnen worden. Van Beek was namelijk ook jarenlang de masseur van het Nationaal Ballet en speelt ook op dit gebied in de Eredivisie.

Van Beek wil tot zijn honderdste door met zijn studio: “Daarna wil ik nog twintig jaar genieten van mijn oude dag,” lacht hij. Of hij serieus is weet niemand, maar hij oogt energieker en vitaler dan de gemiddelde man van vijftig. Wel zoekt hij een rechterhand, die komende jaren samen met hem de studio wil leiden en geleidelijk het stokje wil overnemen. “Mijn wens is dat deze plek blijft bestaan, er is hier sinds mei 1961 zoveel goeds gebeurd en ik hoop dat iemand dat met mij wil voorzetten.” Van Beek is een van de weinige ouderen die zich helemaal niet druk maakt over de dood, zonder te geloven in een hemelpoort die op hem wacht: “De dood is de bekroning van het leven,” zegt hij uitbundig. Hij viert het leven als een feest  en weet het gewone leven van alledag  groots en glanzend te maken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

 1. Service:

  Yoga blijkt goed te zijn voor een ieder. Deze meneer zal er niet voor niets nog zo vitaler en energieker dan zijn zijn leeftijdsgenoten.

  Gr. Service

 2. marianne van der wal:

  Het is al weer lang geleden , dat ik de yogalessen volgde bij Fred van Beek.Tot op de dag van vandaag heb ik daar wat aan,daar hij leerde hoe je een voetmassage moest doen .De lessen waren gericht op ontspanning en dat was en is voor mij heel belangrijk.
  Ik heb de uitzending van”Oude knarren “gemist , waarin hij les gaf , Ik ga deze als nog bekijken .
  Ik wens Fred van Beek veel goeds en als lid van de club van 100 hoop ik ook dat je dat wordt .
  Warme en Hartelijke Groet ,
  Marianne.
  En nog een grote plus, Fred van Beek gaf korting aan diegenen voor wie het lesgeld te veel was. Chapeau!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?