RSS

Klimatologen vinden planeet waar leven mogelijk kan zijn

wo, mei 18, 2011

Wetenschap en Natuur

Een van de planeten rond rode dwergster Gliese 581 zou wel eens levensvatbaar kunnen zijn, melden klimatologen.

Wetenschappers vragen zich wereldwijd af welke van de al meer dan 500 gevonden planeten buiten ons zonnestelsel wel eens geschikt voor leven zou kunnen zijn. Daarvoor is een klimaat nodig dat vloeibaar water op het oppervlak mogelijk maakt.

In eerste instantie leek Gliese 581d, dat zich op 20 lichtjaren van ons bevindt en in 2007 werd ontdekt, geen kandidaat, omdat het er te koud zou zijn. De moederster van de waarschijnlijke gesteenteplaneet is namelijk niet warm te noemen: Gliese 581d krijgt maar liefst 3 keer minder energie dan onze planeet van de Zon.

Maar een team rond Robin Wordworth en François Forget, van het Parijse Institut Pierre Simon Laplace, komt inmiddels tot een andere ontdekking. Met simulaties en modellen voor aardse klimaatstudie ondervonden de onderzoekers dat de exoplaneet wel eens gebaat kan zijn bij een broeikaseffect. Dit zou een warm klimaat, met het ontstaan van oceanen, wolken en regen, tot gevolg hebben.

Afkoeling
Als er veel CO2 in de atmosfeer van Gliese 581d zit, zou de planeet een afkoeling van de atmosfeer tijdens de nacht kunnen vermijden en dan zelfs een warm klimaat behouden. Ondanks dat het er minder warm is dan met ons zonlicht, zou de rode straling van Gliese 581 dieper in de atmosfeer van de planeet kunnen binnendringen en die dus opwarmen. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?