RSS

Vredesprijs voor WikiLeaks oprichter

wo, mei 11, 2011

Politiek en Samenleving

Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, heeft een hoge Australische vredesprijs gekregen, de gouden medaille van de Sydney Peace Foundation.

De jury roemt wat zij noemt “zijn uitzonderlijke moed in de strijd voor de mensenrechten”. De vredesprijs is in zijn 14-jarig bestaan pas drie keer eerder uitgereikt, onder anderen aan Nelson Mandela en de Dalai Lama.

Assange kreeg de prijs in Londen, waar hij een uitleveringsverzoek van Zweden aanvecht. In Zweden is hij verdachte in een zedenzaak. Zijn beroep dient op 12 juli.

WikiLeaks veroorzaakte eind vorig jaar opschudding, toen het begon met het publiceren van honderdduizenden Amerikaanse diplomatieke berichten, waardoor geheime informatie naar buiten kwam. Sommige Amerikaanse politici willen daarom dat WikiLeaks de status krijgt van een internationale terroristische organisatie.

De jury prijst Assange en WikiLeaks juist omdat zij een uitdaging vormen voor “eeuwenoude praktijken van geheimhouding door overheden” en door “op te komen voor het recht van mensen om hier kennis van te nemen”.

“Wij denken dat jij en WikiLeaks iets hebben voortgebracht, dat een waterscheiding inhoudt voor de journalistiek en in de vrijheid van informatie en in potentie van de politiek”, zei professor Stuart Rees, directeur van de Sydney Peace Foundation, in zijn toespraak tegen Assange. De stichting wordt gesteund door de universiteit van Sydney en door het gemeentebestuur van de miljoenenstad.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?