RSS

Taiwan is klaar voor eerste vrouwelijke president

Taiwan wordt het eerste land in Oost-Azië met een vrouw aan het hoofd, tenminste als Tsai Ing-wen de presidentsverkiezingen wint begin volgend jaar.

Volgens peilingen in de media is het momenteel een nek-aan-nekrace tussen Tsai en Ma Ying-jeou, de huidige president en voorzitter van de rechtse Chinese Nationalistische Partij (KMT). De 61-jarige Ma werd vorige week door zijn partij officieel naar voren geschoven als presidentskandidaat. Morgen (woensdag) zou de Democratische Progressieve Partij (DPP), waarvan de 55-jarige Tsai de voorzitter is, haar kandidatuur bekend maken.

Tsai werd geboren in het zuidelijke Pungtung. Nadat ze in 1984 haar doctoraat in rechten had behaald aan de London School of Economics, werkte ze voor verschillende overheidsagentschappen. In het midden van de jaren negentig werd Tsai lid van de Nationale Veiligheidsraad onder de eerste echt Taiwanese president Lee Teng-hui. Ze schreef in 1999 mee aan zijn verklaring dat de relaties tussen Taiwan en China “bijzondere staat-tot-staat-relaties” waren geworden, in de nasleep van de Taiwanese democratisering. Tijdens de vorige DPP-regering was ze vicepremier.

Opmars van Tsai
Na de verkiezingsnederlaag van haar partij begin 2008 nam Tsai het roer over. Door een professioneel imago uit te stralen kon ze geleidelijk aan de eenheid binnen de oppositiepartij heropbouwen. In de voorbije drie jaar wist Tsai voor haar partij negen van de dertien zetels te veroveren bij tussentijdse parlementsverkiezingen en boekte ze winst in de peilingen voor gemeenteraadsverkiezingen.

Toch valt de opmars van Tsai als nationale politieke leider ook te verklaren door de ontgoochelende resultaten van de huidige president. Volgens een opiniepeiling is minder dan een derde van de Taiwanezen tevreden met het beleid van Ma, terwijl 57 procent ontevreden is. Daarnaast bleek dat Tsai meer vertrouwen geniet van de kiezers dan Ma.

Deze verkiezingscampagne zal waarschijnlijk draaien rond economische ontwikkeling, de moeilijke relatie tussen Taiwan en China, milieu- en energiebeleid, armoede en sociale gelijkheid.

Satelliet van China
Tsai riep al op tot een kernvrij land door alle reactoren te sluiten tegen 2025, steunde het verzet van milieuactivisten tegen de geplande bouw van een petrochemisch complex in het westen van het land, pleitte voor nieuwe banen in plaats van opgeblazen productiecijfers en wil een overzichtelijk systeem voor de sociale zekerheid. “Taiwan moet een schitterende de ster in Azië worden, in plaats van een satelliet van China”, zei Tsai in een debat.

“Als Tsai wint, betekent dat een grote eer voor Taiwan en een inspiratiebron voor andere patriarchale Oost-Aziatische samenlevingen, waaronder China”, verklaart Lin Chih-chia, secretaris-generaal van de Taiwanese Vakbond voor Solidariteit. (IPS)

Dennis Engbarth

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?