RSS

Assange: Inlichtingendiensten hebben speciale Facebook interface

WikiLeaks oprichter Julian Assange heeft Facebook ‘de meest verschrikkelijke spionagemachine’ die ooit is ontworpen genoemd. Hij deed dat in een interview met de Russische televisiezender Russia Today.

‘Het gaat om ‘s werelds meest alomvattende database over mensen, hun relaties, hun namen, hun adressen, hun verblijfplaats en hun onderlinge gesprekken. Al die informatie wordt opgeslagen op Amerikaanse servers, vrij beschikbaar voor Amerikaanse inlichtingendiensten. Zelfs al zou Facebook een datacentrum openen in Europa, dan nog zouden ze als Amerikaans bedrijf, alle informatie moeten aanleveren indien gevraagd. Facebook, Google, Yahoo – al deze grote Amerikaanse bedrijven hebben ingebouwde interfaces voor de Amerikaanse geheime dienst.

Het gaat niet eens om het afleveren van een dagvaardingsbevel; er is gewoon een speciale interface ontworpen voor de geheime dienst.

Wordt Facebook beheerd door de Amerikaanse geheime dienst? Nee, zo werkt het niet. Maar de geheime dienst kan Facebook wel makkelijk onder druk zetten. En omdat de geheime dienst niet iedereen kan volgen, is het proces geautomatiseerd. Iedereen moet begrijpen dat wanneer ze vrienden toevoegen op Facebook, ze gratis werk doen voor de Amerikaanse geheime dienst door hun database uit te breiden.’

Julian Assange deed zijn uitspraken tegenover de Russische staatszender RT, die wel wordt gezien als spreekbuis van het Kremlin. Ook de omstreden WikiLeaks medewerker Israel Shamir, die in een nationalistisch Russisch tijdschrift over de leaks schrijft, kwam op RT aan het woord. Eerder stelden de Russen voor Assange te nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?