RSS

Eerlijke Bankwijzer gaat internationaal

Na Nederland, heeft nu ook Brazilië een banken-vergelijkingssite, waar consumenten kunnen zien hoe hun bank omgaat met ethische onderwerpen als arbeidsrechten en milieu.

Vandaag lanceerde de Braziliaanse consumentenorganisatie IDEC het Braziliaanse zusje van de Eerlijke Bankwijzer, de Guia de Bancos Responsaveis. Oxfam Novib, samen met Amnesty International, FNV, Milieudefensie en Dierenbescherming oprichter van de Eerlijke Bankwijzer, is nauw betrokken geweest bij de Braziliaanse lancering.

Consumentenrechten en arbeidsrechten
De Braziliaanse versie van de Eerlijke Bankwijzer is niet een exacte kopie, maar op een aantal belangrijke punten aangepast aan de Braziliaanse situatie. Zo wordt nadrukkelijk gekeken hoe Braziliaanse banken presteren op het gebied van consumentenrechten en arbeidsrechten. Braziliaanse banken hebben namelijk een slechte reputatie op deze onderwerpen. Armen hebben maar moeilijk toegang tot financiële diensten en genieten nauwelijks bescherming tegen wanpraktijken. Werknemers in de banksector wordt het moeilijk gemaakt om zich aan te sluiten bij vakbonden en op te komen voor hun rechten.

Ted van Hees, die vanuit Oxfam Novib nauw heeft samengewerkt met IDEC bij de ontwikkeling van de Guia de Bancos Responsaveis: “De Braziliaanse versie van de Bankwijzer is veel beter toepasbaar in delen van de wereld waar de overheid minder toezicht houdt op de banken. En door een toepassing van een open source tool is deze bankwijzer zo over te nemen in andere landen.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?