RSS

Google investeert miljoenen in zonne-energie ‎

De grootste zoekmachine ter wereld investeert 168 miljoen dollar in een centrale op zonne-energie. Het gaat om de grootste centrale in zijn soort.

De centrale zelf wordt op dit moment gebouwd door BrightSource Energy in de Mojavewoestijn in zuidelijk Californië, vlak bij de grens met Nevada. Volgens Google is het de bedoeling dat de centrale in 2013 klaar is. Vanaf dan zou deze 392 megawatt aan groene stroom produceren.

Het gaat echter niet om een verzameling zonnepanelen, maar wel om een zogenaamde torencentrale. Hierbij zet men een veld vol spiegels (heliostats). Die sturen de opgevangen zonnestraal naar een ontvanger boven aan een toren. Die zonnetoren zorgt zo voor stoom die een klassieke turbine en generator aandrijft, die op hun beurt stroom genereren.

De kracht van het systeem zit in het richten van grote hoeveelheden zonnekracht naar een relatief klein oppervlak, waardoor er een enrome concentratie van energie ontstaat. De torens zijn zo’n 137 meter hoog. Het totale aantal spiegels is 346.000. De opgewekte energie is 370 megawatt, goed voor de energiebehoefte van 140.000 huizen tijdens piekuren. Het project is opgeknipt in drie fasen en moet in 2013 volledig klaar zijn.

Volgens Google zijn dergelijke torencentrales zeer efficiënt. Het project produceert het equivalent aan stroom dat verbruikt wordt door negentigduizend auto’s. In totaal wordt de levensduur van de centrale op 25 jaar geschat.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?