RSS

Londen introduceert taxi op waterstof

di, apr 12, 2011

Wetenschap en Natuur

De bekende zwarte taxi’s in Londen worden groen. Ze zien er nog steeds uit als alle andere maar hebben een bijzondere, niet vervuilende motor op waterstof. Sinds enkele dagen rijden er enkele exemplaren rond in de Britse hoofdstad.

De zogeheten Fuel Cell Black Cabs hebben een elektromotor op accu’s. De energie wordt opgewekt met een brandstofcel waarin waterstof zit. De waterstof wordt omgezet in elektriciteit. De taxi stoot alleen maar water uit.

Waterstof tanken duurt slechts enkele minuten. Met een volle tank kan de taxi 400 kilometer rijden. De taxi’s halen een topsnelheid van 130 kilometer per uur en kunnen dus ook op de autosnelweg.

De testritten zijn al achter de rug. Sinds vorige week zijn de eerste Fuel Cell Black Cabs operationeel. Tegen volgend jaar, wanneer Londen de Olympische Spelen ontvangt, moeten er een heel pak van die waterstoftaxi’s rondrijden.

De Londense burgemeester Boris Johnson kondigde aan dat er in de hoofdstad verscheidene tankstations voor dit type voertuigen komen.

De taxi’s zijn ontwikkeld door een consortium onder leiding van Intelligent Energy, dat al auto’ met een brandstofcel bouwde. Onder meer autobouwer Lotus Engineering maakt deel uit van het consortium. Het project werd deels gefinancierd door de Britse regering. (IPS)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?