RSS

Tata zet schouders onder duurzame energiecentrale voor armen

De Indiase industriereus Tata is een samenwerking begonnen met het prestigieuze MIT-lab om een batterij op water te ontwikkelen. Het wil daarmee drie  miljard mensen van energie voorzien.

Tata slaat de handen ineen met Daniel Nocera, wetenschapper aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology en oprichter van SunCatalytix, een startend bedrijf dat energie uit water haalt.

Het onderzoeksteam van Nocera slaagde erin om energie te produceren, simpelweg door velletjes silicone met een laagje artificiële kobalt en fosfaat in een emmer water onder te dompelen.

Op die manier slaagden ze erin om fotosynthese in de natuur te imiteren en door zonlicht water in zuurstof en waterstof te splitsen, waarbij energie vrijkomt. Het prototype bleek niet alleen te werken, het haalde meteen ook een hogere efficiëntie dan de huidige zonnepanelen.

Tata en Nocera dromen nu van een “mini-energiecentrale” ter grote van een koelkast, die in ontwikkelingslanden voor een revolutie kan zorgen. Het water hoeft immers niet helder te zijn, waardoor afvalwater gebruikt kan worden. De apparaten zouden drie miljard mensen van stroom kunnen voorzien die het nu zonder elektriciteit moeten stellen.

Nocera hoopt binnen anderhalf jaar een eerste prototype van de centrale klaar te hebben.
Daarvoor moeten nog een groot aantal technische hindernissen genomen worden, zoals verwerking van de afvalgassen, en de ontwikkeling van een productiemethode die productie op grote schaal toelaat. (IPS)

Joren Gettemans

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reacties

  1. Jos van der Veen:

    Mooi artikel!

    Wat even niet is vermeld, is dat na het terugwinnen van elektriciteit uit waterstof, er schoon en drinkbaar water wordt geproduceerd.

    Dit betekent dat Nocera en zijn studenten erin geslaagd zijn twee grote wereldproblemen op te lossen! Energie en schoon water!

    Dit zou de belangrijkste stap kunnen zijn naar een “Type één beschaving” (Michio Kaku) ook wel een “derde industriële revolutie” genoemd (Jeremy Rifkin) of ook wel genoemd een “Grondstofbasiseconomie” (Jacque Fresco)

    Doorgaan met het huidige sociaal economisch model is niet duurzaam, noch biedt het onze en andere soorten reële overlevingskansen.

    Even geld afschaffen zal niet helpen, echter het stapsgewijs overbodig maken van dit verouderd systeem zal ons potentieel enorm doen vergroten, op allerlei gebied: van armoede-bestrijding tot het einde van wetten en grenzen.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?