RSS

Wereldwaterdag Nederland 2011 in teken van Urban Wash Challenge

ma, mrt 21, 2011

Politiek en Samenleving

‘Water for Cities’ is het thema van de VN Wereldwaterdag op 22 maart 2011. Op het Wereldwaterdag event in Nederland bespreken specialisten slimme oplossingen voor water en sanitatie in steden. NWP, Aqua for All en Royal Haskoning organiseren het evenement, dat plaatsvindt in de TU Delft.

Innovatieve ideeen komen langs tijdens inspirerende sessies met onder andere voormalig staatssecretaris Frank Heemskerk. Het openings event van Wereldwaterdag is in Zuid-Afrika, waar Prins Willem-Alexander ook aanwezig is.

Het gebrek aan water en sanitaire voorzieningen in steden is een van de meest urgente wereldproblemen: de bevolking van steden groeit explosief, met name in ontwikkelingslanden. Meer dan 800 miljoen mensen wonen in sloppenwijken zonder schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Hoe kunnen we dit probleem aanpakken? Moeten we het riool en de dijken privatiseren? Wat kunnen we leren uit de energiesector? Zijn investeerders wel geïnteresseerd in Afrika? Inspirerende ‘TED’ (Technologie, Entertainment, Design ) sessies nodigen uit tot discussie over the ‘Urban Wash Challenge’. Het programma in de TU Delft telt sessies met DHV, Shell, IBM, Cordaid, KPMG, Rebel Group en FMO. Maar ook met flitsende pitches van innovatieve partijen uit de sector zelf. Met de bedoeling om te komen tot nieuwe, inspirerende oplossingen voor de waterproblematiek in steden.

De Nederlandse watersector wil een leidende rol spelen bij het aanpakken van waterproblematiek in grote steden. Met als handelsmerk de geïntegreerde aanpak. Om een stad met goed water en sanitaire voorzieningen uit te rusten en ervoor te zorgen dat de mensen hun voeten droog houden moet je kijken naar alle aspecten: van bestuur tot afvalverwerking, van financien tot toiletten, van verzekeringen tot ruimtelijke ordening, van watermanagement tot drinkwater. Het is een aanpak die wereldwijd werkt, zo ontwikkelen Nederlandse partijen een aanpak voor Jakarta, die ook de belangstelling van andere deltasteden heeft gewekt.

Nederland is zelf een dichtbevolkte delta en kan haar expertise inzetten voor delta’s over de hele wereld. Daar wordt inmiddels zwaar op ingezet: met netwerken als ‘connecting delta cities’ , en het overheidsprogramma Water Mondiaal, dat focust op de delta’s Mozambique, Egypte, Indonesie, Vietnam en Bangladesh.

Meer informatie
Het congres wordt voor de vijfde maal georganiseerd door NWP en Aqua for All, met dit jaar Royal Haskoning als host.
Kijk voor het hele programma op www.wereld-water-dag.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?