RSS

Succes! Tonijnblikfabrikant Princes is om!

Princes, bekend van de ingeblikte tonijn, schakelt de komende jaren over naar meer duurzaam gevangen tonijn. Greenpeace voert sinds zomer vorige jaar internationaal campagne om Princes te laten stoppen met schadelijke vangstmethoden waarbij talloze (bedreigde) schildpadden en haaien sterven. Het bedrijf kondigt vandaag aan te gaan stoppen met de meest schadelijke vangstmethoden.

Momenteel wordt de tonijn die Princes en het overgrote deel van de andere tonijnmerken verkoopt nog gevangen met enorme ringnetten en zogenoemde lokvlotten. Die vlotten trekken naast tonijn ook andere zeedieren aan, zoals bedreigde schildpadden en haaien die door deze grove vangstmethodes worden gedood. Ook bedreigde tonijnsoorten belanden op deze manier in het net.

‘Dit is een grote stap in de goede richting’, stelt Femke Nagel, Campagneleider oceanen bij Greenpeace. ‘Het gebruik van lokvlotten is onaanvaardbaar, Princes laat nu zien dat het ook anders kan. Dit zet een nieuwe standaard voor andere tonijnmerken die in de supermarkten liggen. Ook merken zoals Rio Mare en John West moeten dit voorbeeld volgen.’

Beschermingsmaatregelen
Princes Foods, onderdeel van de Japanse gigant Mitsubishi, heeft toegezegd per eind 2014 helemaal af te stappen van het gebruik van lokvlotten. Het bedrijf schakelt binnen die periode om naar tonijn die wordt gevangen met ringnetten zónder het gebruik van lokvlotten, en tonijn die wordt gevangen met hengel. Ook heeft het bedrijf toegezegd beschermingsmaatregelen in een gebied in de zuidwestelijke Stille Oceaan te ondersteunen.

De ommezwaai van Princes volgt op een campagne die Greenpeace sinds de zomer in meerdere landen voert. Alleen al in Nederland riepen meer dan 30 duizend mensen Princes op om te kiezen voor meer verantwoorde vangstmethoden. Twee weken geleden nog protesteerden actievoerders van Greenpeace bij het Europese hoofdkantoor van Princes in Liverpool.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?