RSS

Olst krijgt duurzame ‘aardehuizen’

ma, feb 28, 2011

Wetenschap en Natuur

In Olst worden dit jaar 23 zogeheten aardehuizen gebouwd. Het zijn de eerste ‘earthships’ in Nederland. Dat liet de vereniging Aardehuis Oost-Nederland weten.

Aardehuizen komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Architect Mike Reynolds begon daar in de jaren zeventig huizen te bouwen met afval en aarde. De panden in Olst worden opgebouwd uit autobanden vol aarde en zijn grotendeels zelfvoorzienend. Als er geen bezwaren binnenkomen kan de bouw dit jaar beginnen, aldus een woordvoerster van de gemeente Olst-Wijhe desgevraagd.

Zeventien van de aardehuizen zijn verkocht. ,,Drie zijn er nog beschikbaar en drie zijn bestemd voor verhuur door een woningcorporatie”, zei Ruud van den Berg van de vereniging. Het eerste aardehuis van Nederland staat sinds 2009 in Zwolle, maar dat is niet bewoond. Dat is een theehuis, eveneens gebouwd volgens de principes van Reynolds.

Anders dan in de VS, waar de huizen in de woestijn staan, kregen de ontwerpers en bouwers in Zwolle te maken met strenge Nederlandse regelgeving. Omdat er te weinig bekend is over de materialen die worden gebruikt, zou bewoning van aardehuizen in eerste instantie niet toegestaan en dus bijna onmogelijk zijn. ,,In Olst is het ons gelukt. We hebben het proefontwerp succesvol door ambtenaren laten toetsen.”

Het Amerikaanse idee is aangepast aan de Nederlandse omstandigheden. ,,De wand van autobanden warmt hier door de zon niet zo op als in de Amerikaanse woestijn. Hier zorgt ook een aarden vloer voor warmteopslag.” Technische installaties zorgen voor water en elektriciteit. Grondwater wordt gefilterd om dienst te doen als kraanwater in de woningen.

De bouw van de aardehuizen duurt ongeveer twee jaar en wordt deels met vrijwilligers gedaan. Ook komen er een gemeenschapshuis en een bezoekerscentrum.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reacties

 1. alex:

  slecht drie zijn bestemd voor verhuur, overige moet je ZELF bouwen kost je NOG 200.000 aan hypotheek.

 2. Estella:

  Dat zit hem voor een deel in de arbeidsintensiteit-een paar platen beton op hun plek schuiven gaat natuurlijk sneller. En er zitten veel installaties (low-tech) in, die het zelfvoorzienend maken in warmte, electriciteit en water. Dus bijna geen vaste lasten meer, en ook geen probleem met de stijgende energieprijzen.

 3. alex:

  Ik ben internationaal op hoogte, maar 3 huur is weinig, en 200duiz. koop is extreem.
  Er zijn ecodorp-initiatieven, met 30% huur-woning, tevens wordt nog gebouwd door aannemer en is koop hooguit 175duiz.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?